Apothekers niet te spreken over griepmaatregel regering

De Algemene Pharmaceutische Bond (APB) is niet te spreken over de beslissing van de ministerraad van afgelopen vrijdag om een nieuw kanaal voor de distributie van geneesmiddelen op te zetten bij een mogelijke grieppandemie in het najaar. "Veel officina-apothekers reageerden boos en geschokt", zegt de APB, die protesteert bij de minister, het Commissariaat Influenza en het Federale geneesmiddelenagentschap FAGG.
Influenza
De apothekers begrijpen niet waarom zij buitenspel worden gezet bij het beheersen van de crisis: waarom wordt de verdeling van de griepmedicatie in handen gegeven van personen die geen enkele band hebben met de gezondheidszorg? Het totale nieuwe circuit dat het Commissariaat Influenza voorstelt, moet op gemeentelijk vlak volledig worden opgebouwd, terwijl de goede werking ervan nog zal moeten blijken, luidt de kritiek.

Uitzonderlijke situaties
De apb wijst erop dat apothekers niet alleen de opleiding hebben maar ook de kennis, de ervaring en de erkenning inzake het beheer en de verdeling van geneesmiddelen. Samen met de farmaceutische groothandelaars-verdelers beschikken ze ook over ruim voldoende uitrusting, computerprogramma's en infrastructuur om een dergelijke distributie snel, betrouwbaar en efficiënt in goede banen te leiden. "De apothekers hebben al herhaaldelijk bewezen dat ze in tijden van epidemieën, bij crisissen en in uitzonderlijke situaties op veilige en betrouwbare wijze de geneesmiddelendistributie blijven garanderen", klinkt het.

Onbekende aspecten
De apb en de vereniging van coöperatieve apotheken OPHACO hebben de afgelopen maanden bij de voorbereiding van het crisisplan herhaaldelijk en krachtig de voorstellen van het Commissariaat Influenza in vraag gesteld en afgekeurd. "De nakende griepepidemie zorgt al voor voldoende onbekende aspecten, waaraan men echt geen bijkomende vraagtekens hoeft toe te voegen, zoals de capaciteit en betrouwbaarheid van een ongestructureerd distributiekanaal, dat nog nooit heeft gewerkt".

Raad en bijstand
Hoewel het fagg veel aandacht en steun heeft laten blijken voor het protest van de beroepsverenigingen, heeft het Commissariaat Influenza "de uiteindelijke beslissing autoritair genomen, zonder verder overleg en zonder rekening te houden met onze waarschuwingen". Het is voor de APB niet verwonderlijk dat veel gemeentelijke overheden de apothekers om raad en bijstand vragen om hen te helpen bij een opdracht waarop ze niet voorbereid zijn. De bond roept zijn leden op het nodige te doen om de bevolking niet in de kou te laten staan.
29 jul 2009 13u41
Bron: De Morgen
meer over
zie ook rubriek