Nieuw instrument voor beoordeling toestand gewonde patiënten

Traumatologen van het UMC Groningen hebben een instrument ontwikkeld om de ernst van de verwondingen bij patiënten beter te kunnen beoordelen. Zij verwachten patiënten met een hoog risico op overlijden zo eerder op te kunnen sporen. Ze publiceren hierover in het Amerikaanse tijdschrift Critical Care Medicine.
Met de EMTRAS-score (EMergency trauma Score) kan de ernst van de verwondingen worden berekend aan de hand van vier gegevens die kort na aankomst op de traumaopvang beschikbaar kunnen zijn. Het gaat om de leeftijd van de patiënt, de ernst van de bewusteloosheid, de zuur-base-evenwicht van het bloed en stollingsstoornissen. De EMTRAS kan binnen een half uur berekend worden op iedere traumaopvang, zo stellen de traumatologen. Daarmee hebben de artsen ongeveer 1,5 uur sneller een goed beeld van de toestand van de patiënt. Nu nog vormen artsen zich bij binnenkomst van de patiënt een beeld van de toestand waarin die verkeerd. "Een dynamisch beeld," zegt auteur Marcus Raum, "dat zich in de loop van twee uur verder uitkristalliseert."

Perifere ziekenhuizen
Volgens Raum is de EMTRAS vooral een hulpmiddel voor artsen in perifere ziekenhuizen die niet zo vaak polytrauma's zien. Het hulpmiddel kan de klinische blik niet vervangen. "Zeer ervaren traumatologen zien waarschijnlijk heel snel in welke toestand de patiënt zich bevindt, maar voor bijvoorbeeld jongere artsen kan het een goed hulpmiddel zijn. Ook heb ik al reacties gehad van de artsen die voor het leger in Afghanistan werken."

Duits traumaregister
De traumatologen gebruikten de gegevens van meer van 11.000 patiënten om hun instrument te ontwikkelen. Zij haalden de gegevens uit het Duitse traumaregister, waarin het UMCG participeert. De gegevens beslaan een periode van 11 jaar. De bevindingen werden vervolgens gecontroleerd bij een groep van 3000 patiënten.
06 aug 2009 09u23
Bron: MedNet.nl
zie ook rubriek