Kans op gebroken heup verdubbelt na herseninfarct

De kans op een gebroken heup verdubbelt na een herseninfarct. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Utrecht. Vooral bij patiënten onder de 71 jaar en gedurende het jaar na een herseninfarct, was het risico het grootst. De onderzoekers publiceren hun resultaten deze maand in het Amerikaanse tijdschrift Stroke.
Jaarlijks breken ongeveer 17.000 Nederlanders, met name ouderen, hun heup. Naar schatting overlijdt 20% binnen een jaar na de fractuur. Na een herseninfarct blijkt het risico op een gebroken heup twee keer zo hoog te liggen. De onderzoekers concluderen dat na een studie onder ongeveer 33.000 Nederlandse patiënten. Bij vrouwen is het risico nog iets hoger en bij patiënten onder de 71 jaar is de kans op een breuk zelfs vijf keer zo hoog als bij mensen die nooit een herseninfarct hebben gehad.

Botontkalking en vallen
Patiënten blijken bovendien het gevoeligst voor breuken gedurende het eerste jaar na het herseninfarct. De eerste drie maanden is het risico zelfs drie keer zo groot. Dit bevestigt eerdere studies die botontkalking en een grotere kans op vallen laten zien gedurende het eerste halve jaar na een herseninfarct. “Het is daarom belangrijk om overige risicofactoren voor fracturen direct te onderzoeken nadat een patiënt voor een herseninfarct is behandeld”, zegt Frank de Vries, NWO VENI-onderzoeker aan de Universiteit Utrecht en een van de auteurs van de publicatie. Een gevalideerde risicoanalyse kan sinds kort binnen een paar minuten worden gedaan met behulp van de Fracture Risk Assessment Tool (FRAX) op de website van de Wereldgezondheidsorganisatie. Verder pleit De Vries voor maatregelen die voorkomen dat patiënten vallen, en voor het gebruik van botbeschermende medicijnen tijdens de revalidatie.

Publicatie
Sander Pouwels, Arief Lalmohamed, Bert Leufkens, Anthonius de Boer, Cyrus Cooper, Tjeerd van Staa, Frank de Vries; Risk of Hip/Femur Fracture After Stroke: A Population-Based Case-Control Study. Stroke, 6 augustus 2009
08 aug 2009 10u16