Wil je iemand beledigen? Zorg dat hij neerligt

Mensen gaan anders met boosheid om als ze neerliggen dan als ze rechtzitten. Dat ontdekte cognitief psycholoog Eddie Hamon-Jones, verbonden aan de universiteit van Texas, zo schrijft New Scientist. "Als je recht staat of naar voren leunt, heb je eerder de neiging om aan te vallen, als je neerligt blijf je broeden."
Hoe boos krijgen?
Om de studenten boos te krijgen, worden ze in de eerste plaats niet ingelicht dat het onderzoek zich richt op boosheid. Ze moeten een heet hangijzer, als abortus of roken in het openbaar kiezen en daar moeten ze een kort opstel over schrijven. Daarna worden ze aan de elektro-encefalograaf gelegd, die de elektrische impulsen van de neuronen (of hersenencellen) oppikken. Vervolgens worden de proefpersonen geïnformeerd dat hun essay zal geëvalueerd worden.

Dan klinkt er wat ruzie, en dan roept er iemand (een vooraf opgenomen stem) allerlei beledigingen naar de schrijver van het essay. Onder andere zijn intelligentie, logische vaardigheden en persoonlijkheid worden aangevallen. Er zijn er maar weinigen die niet kwaad worden bij het horen van zulke beledigingen.

Hersengebieden
Wie neerlag werd even kwaad als wie rechtzat. Maar het verschil was dat bij de rechtzittenden de prefrontale cortex meer werd geprikkeld, wat het gebied is voor boosheid en 'benadermotivaties'. Wie neerlag daarentegen, vertoonde quasi dezelfde hersenactiviteit als wie licht positieve commentaren kreeg op zijn essay.

Invloed
Dat toont dat de positie de manier waarop je hersenen emoties, als lust en geluk, beïnvloeden en verwerken. Harmon-Jones wijst erop dat we de meeste beslissingen nemen als we rechtop zitten of staan. Ook vreest hij dat de hersenscans die liggend worden afgenomen, de overgrote meerderheid dus, misschien wel een vertekend beeld opleveren.
12 aug 2009 09u08
Bron: De Morgen