Antidepressiva verdubbelen risico op zelfmoord bij jongeren

Wie jonger dan 25 is en antidepressiva te slikken krijgt, heeft twee keer zoveel kans om zelfmoordgedachten te hebben dan wie placebo's slikt. Daarmee hebben jongeren evenveel kans op zelfmoord als tieners en kinderen. Gek genoeg was het effect het sterkst bij tieners die de pillen kregen, maar aan een andere psychische stoornis leden dan depressie.
Volwassenen en senioren

Dat concludeert een Amerikaans onderzoek gepubliceerd in het medische vakblad British Medical Journal. Het onderzoek analyseerde 372 studies, waarbij 12 verschillende antidepressiva werden getest. Volwassenen ouder dan 25 vertonen niet meer zelfmoordgedachten, en senioren boven de 65 vertonen er zelfs minder als ze antidepressiva slikken.

Neveneffecten
"Het is duidelijk dat antidepressiva verschillen in neveneffecten en efficiëntie", schrijft professor John Geddes (universiteit van Oxford). Hij adviseert dokters om bij -18-jarigen het gebruik van antidepressiva te beperken, en te focussen op cognitieve therapie.

Onderzoeksleider Marc Stone treedt hem bij. "De bevindingen steunen het idee dat antidepressiva twee onafhankelijke effecten kunnen veroorzaken: het ongewenste effecten van zelfmoordgedachten en zelfmoordgedrag en het beschermende effect dat depressie vermindert en daardoor zelfmoordrisico's doet afnemen."
13 aug 2009 09u13
Bron: De Morgen
zie ook rubriek