Nieuwe beademingstechniek komt erg positief uit testfase

Indien het gevreesde griepvirus dit najaar ons land bereikt, kan een nieuwe intelligente beademingstechniek soelaas bieden voor mensen die met ademhalingsproblemen naar de spoeddienst van het UZ Brussel komen. Wetenschappers van de Vrije Universiteit Brussel hebben het voorbije anderhalf jaar met succes de nieuwe technologie uitgetest. Op basis van hun positieve bevindingen nemen nu steeds meer ziekenhuizen wereldwijd de techniek over.
NAVA staat voor Neurally Adjusted Ventilatory Assist, en is de naam van een revolutionaire beademingstechniek die in 2007 werd ontwikkeld in Canada. Het Universitair ziekenhuis van de Vrije Universiteit Brussel speelde een pioniersrol in het implementeren van de nieuwe techniek. De voorbije anderhalf jaar kregen tientallen patiëntjes op de Eenheid Intensieve Zorg pediatrie zuurstof toegediend via de nieuwe NAVA-techniek, onder toezicht van prof. dr. Saïd Hachimi Idrissi. De resultaten zijn erg positief, want in tegenstelling tot de conventionele beademingstechnieken, waarbij de arts een vast volume instelt, krijgt de patiënt via de NAVA-techniek precies het volume dat zijn lichaam werkelijk nodig heeft. Dat kan door een speciale katheder met haarfijne sensoren in de maag te plaatsen, die zowel van het hart als van het middenrif de elektrische activiteit meten, een activiteit die gegenereerd wordt door het ademhalingscentrum in de hersenstam. Op die manier wordt de fysiologie van het ademhalingssysteem heel sterk nagebootst en kan de patiënt op een veel natuurlijker manier ademen, ook bij volle bewustzijn zonder onder verdoving of in farmacologische coma te moeten vertoeven.

Uit de klinische studies blijkt dat er met de nieuwe techniek beduidend minder volume nodig is. Het risico op een volutrauma of barotrauma, waarbij de patiënt te veel of te weinig druk toegediend krijgt, wordt hierdoor aanzienlijk beperkt. De outcome van longpatiëntjes is beduidend beter, en de patiënt hoeft niet meer onder analgosedatie te worden gebracht. Prof. Idrissi wil de techniek dan ook zo snel mogelijk zien uitbreiden naar de volwassenenafdelingen. Medisch gezien is dat geen enkel probleem, omdat de techniek bij kinderen prima blijkt te werken, terwijl zij toch een veel kwetsbaardere groep vormen. Meer nog: de positieve resultaten in het UZ Brussel hebben ziekenhuizen wereldwijd aangezet om ook in de techniek te investeren. Helaas zijn de NAVA-ventilatoren erg duur. Hoelang het nog duurt voor alle ziekenhuizen met de nieuwe techniek voorzien zijn, is dus niet zozeer een kwestie van tijd, maar van geld.
18 aug 2009 09u32