Zijn artsen supermensen?

Artsen zijn kennelijk een heel speciaal soort mensen met een eigen immuunsysteem. De beschermingsmaatregelen die gelden voor werknemers in ziekenhuizen, gelden immers niet voor zelfstandige artsen binnen en buiten het ziekenhuis. Tot die vaststelling komt Peter Degadt van Zorgnet Vlaanderen in het medisch weekblad de Huisarts.
Naargelang het ziekenhuis bestaan er maatregelen voor zwangere personeelsleden. Die verschillen echter sterk. In sommige instellingen kunnen ze onmiddellijk stoppen met werken, in andere werken ze nog enkele maanden door of worden ze naar een minder belastende/besmettelijke dienst verplaatst. Deze situatie is volgens N-VA-senator Louis Ide niet logisch. Hij zegt in het medisch weekblad de huisarts voorstander te zijn van een uniforme regeling in alle ziekenhuizen. Een voorstel dat volgens Peter Degadt van Zorgnet Vlaanderen iets te kort door de bocht gaat. Een algemene richtlijn die geldt voor alle ziekenhuizen vindt hij niet wenselijk.

Degadt signaleert wel een ander probleem dat wel een oplossing vraagt. Zeker in het kader van de pandemie van de mexicaanse griep. “Ik stel vast dat artsen een speciaal soort mensen zijn met een eigen immuunsysteem. als ik door de ziekenhuisgangen loop, zie ik hoogzwangere assistenten en artsen hun werk doen tot ze, bij wijze van spreken, ter plaatse bevallen. Zij lopen kennelijk minder risico dan een verpleegkundige of een andere verzorgende”, aldus Degadt in de huisarts. Omdat de meeste artsen en artsen in opleiding op zelfstandige basis werken, vallen zij niet onder de personeelsregelingen van het ziekenhuis.

Met het oog op de vervrouwelijking van het beroep vraagt Degadt een maatschappelijk debat over de bescherming van zelfstandige artsen. “Zij verdienen dezelfde bescherming als de werknemers van het ziekenhuis. We moeten daarbij kijken naar het reële risico waaraan zij of hun baby blootgesteld worden.” De stelling van Degadt gaat uiteraard ook op voor vrouwelijke huisartsen. Door de aard van hun werk lopen ook zij risico’s. En ook voor hen bestaat er geen enkele regelgeving.
20 aug 2009 09u39
zie ook rubriek