Wii werkt

Wii-itis is ondertussen een begrip in de medische wereld. Veelvuldig gebruik van de Wii kan leiden tot gezondheidsproblemen. Maar het hoeft niet steeds negatief te zijn. Een Franse studie toont aan dat de Wii ouderen niet alleen helpt bij revalidatie, maar dat het tevens een goede mentale en fysieke training is voor bewoners van rust- en verzorgingstehuizen. Dat staat te lezen in het medisch weekblad de Huisarts dat zich baseert op een studie in Neurologie-Psychiatrie-Gériatrie.
In 2006 kwam de Wii-spelconsole op de markt. Een jaar later installeerde de Foyer du Romarin, een rusthuis in het zuiden van Frankrijk, de console in de ontspanningsruimte van het tehuis. Ze verbonden de console aan een videoprojector die het beeld uitvergroot tot 4 m², waardoor ook ouderen met gezichtsproblemen de Wii kunnen gebruiken. Ondertussen zijn niet minder dan 130 rusthuizen in Frankrijk met een Wii uitgerust.

De ouderen spelen zowel sportspelletjes (tennis, bowling) als geheugen- en wiskundeoefeningen. De meest ijverigen zijn tot drie uur per dag met de Wii in de weer. Elke oudere kan zelf bepalen hoe lang hoe op de console wil spelen. Dat lichaamsbeweging positief is voor ouderen, is duidelijk. Door het competitie-element zullen ze hier makkelijker in meegaan dan wanneer de lichaamsbeweging enkel bestaat uit (saaie) oefeningen. Niet alleen op fysiek vlak had de Wii een positief effect op de ouderen. Ook mentaal en geestelijk ziet Michel Aimonetti, de auteur van de studie ‘Oui à la Wii’ vooruitgang bij die ouderen die de spelconsole regelmatig gebruiken.

Dit alles gebeurt uiteraard onder strikte controle van begeleiders en kinesitherapeuten. Omdat er vaak ongelukken gebeuren met spelconsoles (in Groot-Brittannië schat men dat er wekelijks tien cyberspelers in het ziekenhuis belanden), kiest men in Frankrijk voor tragere computerspelletjes.

De trend waaide ondertussen over naar Vlaanderen. In het centrum Hoge Beuken (ZNA) in Hoboken installeerde men een Wii-spelcomputer en een flatscreen om de revalidatie van de ouderen te bevorderen. ZNA Hoge Beuken is gespecialiseerd in geriatrie en revalidatie van patiënten met aandoeningen aan de ledematen of het zenuwstelsel. Initiatiefnemer Dr. Roland D’Haeyer merkt op dat er nog een bijkomend positief effect is gekoppeld aan het gebruik van de Wii. De spelconsole brengt grootouders en kleinkinderen dichter bij elkaar.
20 aug 2009 09u40
zie ook rubriek