Nieuw diabetes systeem: op weg naar de kunstmatige alvleesklier.

Op de jaarlijkse bijeenkomst van de International Society for Pediatric and Adolescent Diabetes (ISPAD) in het Sloveense Ljubljana heeft Medtronic Inc. (NYSE: MDT) de wereldwijde lancering van een nieuwe technologie aangekondigd die speciaal ontwikkeld is om extra bescherming te bieden tegen de risico’s van hypoglykemie. De eerste insulinepomp met continue glucosemonitoring en automatische stop van de insulinetoediening bij te lage glucosewaarden.
Dit nieuwe systeem, dat binnenkort verkrijgbaar is in België, kan de insulineafgifte automatisch stopzetten wanneer het detecteert dat de glucosewaarden tot of onder een door de gebruiker ingestelde grens gezakt zijn.

Deze functie vermindert de ernst van een lage glucosespiegel (hypoglykemie) in situaties waarin de patiënt zijn hypoglykemie negeert of niet kan behandelen. Hypoglykemie is een gevaarlijk en vaak voorkomend verschijnsel bij diabetesregulatie en kan een van de meest angstaanjagende aspecten zijn van leven met type 1 diabetes. als hypoglykemie niet wordt behandeld, kan het leiden tot bewusteloosheid, aanvallen, coma of zelfs overlijden...

als de sensor aangeeft dat de glucosewaarden van de patiënt onder een bepaalde grens gezakt zijn, krijgt de patiënt een waarschuwing. Als deze alarmsignalen genegeerd worden, zet de insulinepomp de insulineafgifte automatisch stop (maximaal twee uur). Zo wordt de patiënt beschermd tegen mogelijk gevaarlijke episodes van hypoglykemie.

Uit onderzoek blijkt dat een diabetespatiënt in een periode van twee weken gemiddeld meer dan één keer te maken krijgt met een te lage glucosespiegel. Daarnaast ondervindt jaarlijks bijna één op de 14 diabetespatiënten die insuline gebruiken, één of meerdere episodes van ernstige hypoglykemie waarvoor dringend medische hulp nodig is. Een derde van de diabetespatiënten heeft last van hypoglykemie tijdens de slaap, waardoor het moeilijk is om een ernstige episode te herkennen of te voorkomen. Naar schatting 33% van de diabetesgerelateerde sterfgevallen is het gevolg van acute complicaties als hypoglykemie. Sommige patiënten ervaren lichaamssignalen voordat een hypoglykemie optreedt (zoals een beverig gevoel, zweten, tintelingen in de lippen, verwarring en prikkelbaarheid), maar dat geldt niet voor iedereen.

“De Paradigm Veo is tot nu toe de grootste stap die we gezet hebben in ons streven om een kunstmatige alvleesklier te ontwikkelen,” vertelt Chris O’Connell, president van de diabetesdivisie en senior vice president bij Medtronic. “Deze automatische functie mag diabetes dan niet genezen, maar biedt volgens ons wel extra bescherming, meer vertrouwen en een mogelijk lager risico op letsels als gevolg van hypoglykemie. Bovendien geeft de Paradigm Veo patiënten en hun familie meer gemoedsrust.”

Het Paradigm Veo-systeem omvat een insulinepomp en een systeem voor continue glucosemonitoring (CGM) (bestaande uit een afzonderlijke sensor en een zender). De patiënt gebruikt de informatie op het display van de pomp in combinatie met de controlewaarden van vingerprikmetingen om zijn huidige glucosespiegel te bepalen. Op basis van deze resultaten stelt de patiënt dan de waarde voor een juiste hoeveelheid insuline in op de insulinepomp. Insuline verlaagt te hoge bloedglucosewaarden, wat een hoofdoorzaak is van hartaandoeningen en andere langetermijncomplicaties van type 1 diabetes. Als de sensor aangeeft dat de glucosewaarden van de patiënt onder een bepaalde grens gezakt zijn, krijgt de patiënt een waarschuwing. Als deze alarmsignalen genegeerd worden, zet de insulinepomp de insulineafgifte automatisch stop (maximaal twee uur). Zo wordt de patiënt beschermd tegen mogelijk gevaarlijke episodes van hypoglykemie.

"Deze nieuwste technologie betekent een significante doorbraak die mensen met diabetes helpt hun aandoening onder controle te houden. Patiënten moeten proberen hun bloedglucosen binnen normale waarden te houden om op die manier het risico op diabetesgerelateerde complicaties op lange termijn te verlagen. Die complicaties kunnen immers leiden tot blindheid, nierfalen en hartaanvallen. Helaas kan een agressieve controle van de glucosespiegel ook het risico op ernstige hypoglykemie verhogen; hierdoor kan een patiënt buiten bewustzijn raken, wat zeer ernstige gevolgen kan hebben indien het vaker voorkomt,” vertelt Prof. Dr. Tadej Battelino, hoofd van het Departement Pediatrische endocrinologie van het universitair kinderziekenhuis van Ljubljana. “Voor het eerst kan een apparaat de patiënt nu waarschuwen voor deze gevaarlijke situatie. De Paradigm Veo waarschuwt patiënten als hun glucosespiegel te laag wordt en stopt de insulinetoediening als ze niet reageren op de waarschuwing. Dit veiligheidsmechanisme kan ervoor zorgen dat patiënten ernstige hypoglykemie beter onder controle kunnen houden.”
02 sep 2009 11u01
Bron: Medtronic