Nieuw diabetes systeem: op weg naar de kunstmatige alvleesklier.

Op de jaarlijkse bijeenkomst van de International Society for Pediatric and Adolescent Diabetes (ISPAD) in het Sloveense Ljubljana heeft Medtronic Inc. (NYSE: MDT) de wereldwijde lancering van een nieuwe technologie aangekondigd die speciaal ontwikkeld is om extra bescherming te bieden tegen de risicoís van hypoglykemie. De eerste insulinepomp met continue glucosemonitoring en automatische stop van de insulinetoediening bij te lage glucosewaarden.
Dit nieuwe systeem, dat binnenkort verkrijgbaar is in BelgiŽ, kan de insulineafgifte automatisch stopzetten wanneer het detecteert dat de glucosewaarden tot of onder een door de gebruiker ingestelde grens gezakt zijn.

Deze functie vermindert de ernst van een lage glucosespiegel (hypoglykemie) in situaties waarin de patiŽnt zijn hypoglykemie negeert of niet kan behandelen. Hypoglykemie is een gevaarlijk en vaak voorkomend verschijnsel bij diabetesregulatie en kan een van de meest angstaanjagende aspecten zijn van leven met type 1 diabetes. als hypoglykemie niet wordt behandeld, kan het leiden tot bewusteloosheid, aanvallen, coma of zelfs overlijden...

als de sensor aangeeft dat de glucosewaarden van de patiŽnt onder een bepaalde grens gezakt zijn, krijgt de patiŽnt een waarschuwing. Als deze alarmsignalen genegeerd worden, zet de insulinepomp de insulineafgifte automatisch stop (maximaal twee uur). Zo wordt de patiŽnt beschermd tegen mogelijk gevaarlijke episodes van hypoglykemie.

Uit onderzoek blijkt dat een diabetespatiŽnt in een periode van twee weken gemiddeld meer dan ťťn keer te maken krijgt met een te lage glucosespiegel. Daarnaast ondervindt jaarlijks bijna ťťn op de 14 diabetespatiŽnten die insuline gebruiken, ťťn of meerdere episodes van ernstige hypoglykemie waarvoor dringend medische hulp nodig is. Een derde van de diabetespatiŽnten heeft last van hypoglykemie tijdens de slaap, waardoor het moeilijk is om een ernstige episode te herkennen of te voorkomen. Naar schatting 33% van de diabetesgerelateerde sterfgevallen is het gevolg van acute complicaties als hypoglykemie. Sommige patiŽnten ervaren lichaamssignalen voordat een hypoglykemie optreedt (zoals een beverig gevoel, zweten, tintelingen in de lippen, verwarring en prikkelbaarheid), maar dat geldt niet voor iedereen.

ďDe Paradigm Veo is tot nu toe de grootste stap die we gezet hebben in ons streven om een kunstmatige alvleesklier te ontwikkelen,Ē vertelt Chris OíConnell, president van de diabetesdivisie en senior vice president bij Medtronic. ďDeze automatische functie mag diabetes dan niet genezen, maar biedt volgens ons wel extra bescherming, meer vertrouwen en een mogelijk lager risico op letsels als gevolg van hypoglykemie. Bovendien geeft de Paradigm Veo patiŽnten en hun familie meer gemoedsrust.Ē

Het Paradigm Veo-systeem omvat een insulinepomp en een systeem voor continue glucosemonitoring (CGM) (bestaande uit een afzonderlijke sensor en een zender). De patiŽnt gebruikt de informatie op het display van de pomp in combinatie met de controlewaarden van vingerprikmetingen om zijn huidige glucosespiegel te bepalen. Op basis van deze resultaten stelt de patiŽnt dan de waarde voor een juiste hoeveelheid insuline in op de insulinepomp. Insuline verlaagt te hoge bloedglucosewaarden, wat een hoofdoorzaak is van hartaandoeningen en andere langetermijncomplicaties van type 1 diabetes. Als de sensor aangeeft dat de glucosewaarden van de patiŽnt onder een bepaalde grens gezakt zijn, krijgt de patiŽnt een waarschuwing. Als deze alarmsignalen genegeerd worden, zet de insulinepomp de insulineafgifte automatisch stop (maximaal twee uur). Zo wordt de patiŽnt beschermd tegen mogelijk gevaarlijke episodes van hypoglykemie.

"Deze nieuwste technologie betekent een significante doorbraak die mensen met diabetes helpt hun aandoening onder controle te houden. PatiŽnten moeten proberen hun bloedglucosen binnen normale waarden te houden om op die manier het risico op diabetesgerelateerde complicaties op lange termijn te verlagen. Die complicaties kunnen immers leiden tot blindheid, nierfalen en hartaanvallen. Helaas kan een agressieve controle van de glucosespiegel ook het risico op ernstige hypoglykemie verhogen; hierdoor kan een patiŽnt buiten bewustzijn raken, wat zeer ernstige gevolgen kan hebben indien het vaker voorkomt,Ē vertelt Prof. Dr. Tadej Battelino, hoofd van het Departement Pediatrische endocrinologie van het universitair kinderziekenhuis van Ljubljana. ďVoor het eerst kan een apparaat de patiŽnt nu waarschuwen voor deze gevaarlijke situatie. De Paradigm Veo waarschuwt patiŽnten als hun glucosespiegel te laag wordt en stopt de insulinetoediening als ze niet reageren op de waarschuwing. Dit veiligheidsmechanisme kan ervoor zorgen dat patiŽnten ernstige hypoglykemie beter onder controle kunnen houden.Ē
02 sep 2009 11u01
Bron: Medtronic