Het HPV vaccin Gardasil® kan gelijktijdig toegediend worden met herhalingsvaccins

De productinformatie van het vier-type (6,11,16,18) humaan papillomavirus (HPV) vaccin Gardasil® werd recent aangepast zodat het samen kan gebruikt worden met vaccins voor adolescenten die tot doel hebben om de immunisatie van de kinderjaren tegen difterie, tetanus, kinkhoest en poliomyelitis te versterken. Dit uitgebreid gelijktijdig gebruik komt bovenop het eerder goedgekeurd gelijktijdig gebruik van Gardasil® met de vaccinatie tegen hepatitis B.
De Belgische Hoge Gezondheidsraad beveelt een herhalingsvaccinatie aan voor difterie, tetanus en kinkhoest bij alle adolescenten tussen 14 en 16 jaar.

vaccinatie tegen hpv wordt eveneens door de Belgische Hoge Gezondheidsraad aanbevolen.

gardasil® wordt door het riziv terugbetaald voor alle meisjes van 12 jaar tot en met 18 jaar.

"De overgang van de kinderjaren naar de adolescentie is een kritieke periode om de vroeger verworven immuniteit te versterken en een bescherming tegen andere ziekten toe te voegen ", verklaart Dr. Patrick Dhont, Medical Affairs Manager bij Sanofi Pasteur MSD. "Het feit dat we nu tegelijk de hpv vaccinatie met gardasil® en een booster vaccinatie tegen difterie, tetanus, kinkhoest en/of poliomyelitis en/of hepatitis kunnen toedienen, zou ons moeten helpen om de bescherming van adolescenten tegen verschillende ernstige ziekten te verbeteren."

Gardasil® is een vier-type (6,11,16,18) HPV vaccin. Naast zijn bescherming tegen alskanker' style='color:#00896e;border-bottom:1px dotted #00896e;'>baarmoederhalskanker, is Gardasil® goedgekeurd voor de preventie van de voorstadia van kanker van de baarmoederhals, de vulva en de vagina, en tegen genitale wratten als gevolg van HPV types 6, 11, 16 en 18. Deze vier types samen veroorzaken de overgrote meerderheid van de HPV-gerelateerde genitale ziekten.

Alle vrouwen zouden zich regelmatig moeten laten screenen voor de vroegtijdige opsporing van baarmoederhalskanker, ongeacht of ze al dan niet werden gevaccineerd. Gardasil® is een preventief vaccin en kan bijgevolg bestaande infecties of ziekten niet behandelen. Het vaccin beschermt niet tegen alle HPV types.
08 sep 2009 21u23
Bron: Sanofi
meer over
zie ook rubriek