Nieuwe generatie noodanticonceptie is 5 dagen actief

Besins Healthcare Benelux een Belgisch farmaceutisch bedrijf, gespecialiseerd in de ontwikkeling,het produceren en het distribueren van geneesmiddelen voor mannen en vrouwen, is de verdeler voor België en het Groothertogdom Luxemburg van een nieuwe generatie noodanticonceptie: ulipristal acetaat. Deze werd ontwikkeld door het Frans bedrijf HRA Pharma en kreeg in mei laatstleden – met unanimiteit van stemmen – de goedkeuring tot commercialisering in Europa.
Klinische studies gedaan bij meer dan 4000 vrouwen, met ulipristal acetaat, toonden een hoge efficiëntie aan (rond 95%) en dit onveranderd gedurende 5 dagen. Deze tijdspanne van 5 dagen komt overeen met de overlevingstijd van de spermatozoïden in de baarmoeder.

Ulipristal acetaat wordt even goed verdragen als de reeds gekende hormonale noodanticonceptie (met levonorgestrel) die vaak « morning after pil » genoemd wordt maar waar de efficiëntie, binnen de 3 dagen, progressief afneemt.

Slechts één pil in te nemen, binnen de 5 dagen na een onbeschermd seksueel contact: tijdens de prille seksualiteit in de adolescentie, de eerste keer door een gebrek aan ervaring maar ook op volwassen leeftijd, in een onverwachte situatie, bij gebrek aan of bij mislukken van anticonceptie (beschadigd of verloren condoom, pil vergeten, te laat (opnieuw) begonnen met anticonceptie, diarree, braken, antibioticakuur...).

    “Deze nieuwe noodpil is een waardevol pluspunt voor de vrouwen, want ze winnen nog enkele dagen als er ooit iets fout loopt met hun contraceptie. En dat gebeurt makkelijker dan de meesten denken”, verklaart gynaecologe Dr. Mireille Merckx, steunende op haar jarenlange ervaring in de familiale planning in het hartje van Brussel. “Uit cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie blijkt dat 75% van alle ongewenste zwangerschappen kan worden vermeden, indien de vrouwen beter op de hoogte zouden zijn van de noodcontraceptie en die ook correct zouden toepassen. En laten we a.u.b. niet meer spreken over de ‘morning after-pil’, maar over de noodpil. Ze werkt preventief en lokt helemaal geen abortus uit. Mooi meegenomen als je weet dat 6 vrouwen op 10 toegeven dat ze ooit wel eens de pil zijn vergeten te nemen”.

Ulipristal acetaat (ellaOne®) wordt alleen afgeleverd op medisch voorschrift en zal op de Belgische markt beschikbaar zijn vanaf 1 oktober dit jaar.
10 sep 2009 09u02
meer over
zie ook rubriek