SP.A wil patiënten enkel remgeld laten betalen

SP.A-senator en gynaecoloog Marleen Temmerman heeft een wetsvoorstel klaar voor een veralgemeende derdebetalersregeling in de gezondheidszorg. Dat systeem moet de gezondheidszorg betaalbaarder en toegankelijker maken, ook voor mensen die het niet breed hebben.
Momenteel moeten patiënten bij dokters- en tandartskosten zelf het hele bedrag voorschieten. Nadien wordt meestal een groot deel terugbetaald door de ziekteverzekering. Voor mensen met een laag inkomen vormt die regeling soms een drempel. Zij kunnen niet altijd het hele bedrag voorschieten en stellen daarom nodige behandelingen uit.

Om de gezondheidszorg voor iedereen toegankelijk en betaalbaar te houden, stelt sp.a-senator Temmerman een veralgemeend derdebetalersysteem voor. Patiënten betalen dan aan de zorgverstrekker alleen hun remgeld. Temmerman wil het systeem stapsgewijs invoeren vanaf 2010, te beginnen met een aantal doelgroepen (bv. jongeren en gezinnen met een laag inkomen). Vanaf 2014 zou het systeem dan veralgemeend worden.

Overconsumptie
Een klassiek argument tegen de derdebetalersregeling is dat het zou leiden tot overconsumptie. Temmerman ziet daarin een taak weggelegd voor de overheid en de zorgverstrekkers, bijvoorbeeld door het hanteren van duidelijke richtlijnen. Temmerman verwijst naar een voorbeeld uit haar eigen sector. Zo werd beslist om de uitstrijkjes voor de opsporing van baarmoederhalskanker niet langer jaarlijks maar tweejaarlijks te laten terugbatelen. Sinds de nieuwe regeling is het aantal vrouwen dat een uitstrijkje vraagt gedaald, zegt Temmerman.

Om ook de zorgverstrekkers vlot mee te krijgen in het verhaal, is een performant administratief en betalingsysteem nodig. Om er bijvoorbeeld voor te zorgen dat artsen niet maandenlang hoeven te wachten op de afrekening van hun facturen, pleit Temmerman voor een geautomatiseerd betalingssysteem.
11 sep 2009 09u18
zie ook rubriek