Wachttijd nierpatiënten in Roeselare loopt op tot gemiddeld drie jaar

De dienst nierziekten van het Heilig Hartziekenhuis Roeselare-Menen organiseert vandaag op initiatief van de Vriendenkring Nierpatiënten Roeselare, onder de noemer ‘Geven om opnieuw te leven', een symposium voor patiënten, huisartsen en (para)medici. Hoofdthema: het dramatische tekort aan donororganen.
‘Hoewel het aantal nieuwe nierpatiënten de jongste jaren stagneert door de betere behandeling van diabetes, hoge bloeddruk en overgewicht en in ons land iedereen in principe bij overlijden een potentiële donor' style='color:#00896e;border-bottom:1px dotted #00896e;'>orgaandonor is, blijft er een schrijnend tekort aan nieren. Samen met vijf andere landen maakt België deel uit van Eurotransplant. Vorig jaar werden in die zes landen 3.500nieren getransplanteerd van overleden donoren en bijna 1.100 van levende donoren. Maar circa 11.100patiënten stonden op de wachtlijst. Voor België gaat het om ruim 800patiënten die drie tot vier jaar moeten wachten op een nier. In de streek rond Roeselare wachten zo'n dertig mensen op een transplantatie', stelt nierspecialist Bart Maes, verbonden aan het Heilig Hartziekenhuis van Roeselare.

De arts ziet meerdere oorzaken voor dat nijpend tekort, dat elk jaar tot honderd mensenlevens kost in ons land.

‘In niet alle ziekenhuizen is de reflex bij medici en paramedici even groot om meteen na het overlijden van een patiënt aan orgaandonatie te denken en de potentiële donor te screenen. Ondanks de progressieve wetgeving in ons land, blijft de familie zich in vijftien tot twintig procent van de gevallen verzetten tegen het wegnemen van organen na een overlijden. Meestal wordt die wens ook gerespecteerd, zelfs al verzette de overledene zich bij leven niet tegen orgaandonatie. Het klinkt misschien morbide, maar ook de strengere verkeerswetgeving met meer snelheids- en alcoholcontroles en de betere uitrusting van de wagens – denk maar aan de airbags – is mede oorzaak van de lange wachtlijsten. Er sterven minder jonge mensen in het verkeer, waardoor het aantal potentiële donoren afneemt.'

Op het eerste gezicht lijkt de oplossing nochtans voor de hand te liggen: de wachtlijst zou in een mum van tijd de wereld kunnen worden uitgeholpen, als nieren van dieren (bij voorkeur varkens) op mensen zouden kunnen worden getransplanteerd.

‘Helaas zit dat denkspoor in het slop. Niet alleen omwille van de afstotingskansen en de mogelijke overdracht van virussen van varkens op de mens, maar ook door het protest van dierenorganisaties, die ethische bezwaren maken. Uit vrees daarvoor en voor zware schadeclaims hebben enkele grote farmaceutische bedrijven het onderzoek sterk teruggeschroefd. De overheid zou meer middelen moeten ter beschikking stellen om dat onderzoek nieuw leven in te blazen', vindt professor Maes.

In afwachting van een transplantatie zijn nierpatiënten overgeleverd aan dialyse. ‘Gelukkig kunnen wij de wachttijd overbruggen met dialyse, maar die is bijzonder belastend voor de patiënt. Bovendien kunnen er zich allerlei verwikkelingen voordoen die de mortaliteit verhogen.'
17 sep 2009 13u53
zie ook rubriek