Geneeskundige dagen van Antwepren zetten het Kind Centraal

Op 18 en 19 september vinden de Geneeskundige dagen van Antwerpen plaats. Het is reeds de 64ste keer dat KARVA (Koninklijke Artsenvereniging van Antwerpen) sprekers samenbrengt rond 1 thema. Het medisch congres wordt dit jaar georganiseerd onder het voorzitterschap van Prof. dr. J. Ramet, diensthoofd pediatrie in het UZA, en focust op alle aspecten van het kind.
In de provincie Antwerpen wonen 400.000 kinderen en adolescenten. Geen klein aantal als u weet dat er in België 2.5 miljoen kinderen wonen. Dit jaar wil het jaarlijks medisch congres dan ook "Het Kind centraal" zetten. Op het congres worden alle aspecten belicht die met het kind als individu of het kind in zijn omgeving te maken hebben: van specifieke problemen in de zorg voor zieke kinderen tot bedreigende gezondheidsproblemen voor de maatschappij.

De pediatrie heeft de laatste 2 decennia een enorm snelle ontwikkeling doorgemaakt. Kinderen kunnen nu volwassen worden met ziektes die 2 decennia geleden nog een doodsvonnis zouden hebben betekent. Anderzijds is er net door deze ontwikkeling ook meer vraag naar euthanasie bij minderjarigen ontstaan.

Het programma van dit congres is zeer verscheiden en uiteraard neemt u hier de onderwerpen uit die u het meest interesseren (zie programmaboekje in bijlage). Wij verwelkomen u graag op een van de presentaties die gedurende dit congres plaatsvinden. U kan alle presentaties GRATIS bijwonen. Inschrijven is wel gewenst: 03/233.37.00 of kgka@skynet.be
<>
We lichten er graag enkele thema's voor u uit, die zeker een breed doelpubliek zullen interesseren:

1. Recht op waardig sterven en euthanasie bij minderjarigen: heden en toekomst
18 september 2009, 13u30 tot 16u30
Promotiezaal, U.A., Universiteitsplein 1, 2610 Wilrijk

Inentingen, orgaantransplantaties, kunstmatige ventilatie, ... het zijn allemaal technieken die het resultaat zijn van medische vooruitgang. Door de vele medische ontwikkelingen wordt sterven steeds moeilijker. Het is uiteraard een positieve evolutie dat kinderen langer kunnen leven, maar uiteraard stellen zich regelmatig ook ethische vragen rond de levenskwaliteit van de patiënt en de voordelen van het verdere behandelen voor de patiënt zelf.
R. M. Van Hoey, ondervoorzitter van Recht op Waardig Sterven (RWS), organiseerde deze informatiesessie rond de verschillende aspecten van euthanaise bij minderjarigen: van wetgeving, de psychologie van het kind tot de ethische aspecten van euthanasie bij minderjarigen.
Prof. dr. J. Ramet was de initiator van een studie over de ethiek en wettelijke omkadering van het levenseinde bij kinderen. Op diensten intensieve zorg verspreid over het hele land bracht deze studie de houding van artsen en verpleegkundigen ten opzichte van het naderende levenseinde in kaart. Uit de resultaten bleek dat er vaak in overleg met de ouders beslissingen rond het levenseinde worden genomen, hoewel daarvoor geen specifieke wetgeving bestaat. De meerderheid van de ondervraagden bleek voorstander van een aanpassing van de wetgeving, zodat dat soort interventies op een transparante en correcte manier kan gebeuren.'



2. Workshops huisartsen: focus op actuele ziektebeelden bij kinderen
18 september 2009, 12u - 14u
Gebouw R, Campus Drie Eiken

Tijdens de workshops 'meet the expert' wordt ingezoomd op een aantal zeer interessante en actuele problematieken bij kinderen: van oogafwijkingen bij kinderen, bedplassen, tot de opvang van kinderen met het syndroom van Down. Dr. Wojciechowski, kliniekhoofd pediatrie in het uza, heeft immers heel wat bereikt heeft inzake thuisopvang van deze kinderen.


3. Het kind centraal
19 september 2009, 09.00u tot 12u30
Aula Major, U.A., Universiteitsplein 1, 2610 Wilrijk
Minister Pascal Smet, Vlaams Minister van onderwijs en vorming, Jeugd, Gelijke Kansen en Brussel spreekt hier als eerste spreker over de thematiek "spijbelen". Bij het begin van dit schooljaar is dit zeker een bijzonder interessant onderwerp. van metabole ziekten. Minister Smet is na zijn presentatie (van 9u tot 9u30) bereid tot een interview over het onderwerp
Ook medicatie bij kinderen komt op deze dag aan bod. Prof. dr. J. Ramet: "Kinderen zijn geen kleine volwassenen en op volwassenen geteste medicatie kan dan ook niet altijd zomaar op hen worden toegepast. De nieuwe Europese wetgeving stelt het testen van alle medicatie die wordt ontwikkeld in de toekomst verplicht. Dit is een bijzonder goede evolutie." Voor meer informatie rond medicatie bij kinderen kan u eveneens terecht bij Prof. dr. J. Ramet, Tel. 03/821.41.15, e-mail: jose.ramet@uza.be

Verder wordt er ingegaan op de thematiek van ADHD, kindermisbruik en het opsporen dat hij op deze dag bracht. U kunt hem tussen 9u30 en 10u15 hierover aanspreken.
17 sep 2009 14u10
zie ook rubriek