UZA viert 30-jarig bestaan

UZA ontmoet UZA 

Op vrijdag 25 september viert het UZA de 30ste verjaardag van het ziekenhuis met een groot feest. De bedoeling is elkaar op die dag weer een stukje beter te leren kennen. Daarom werd het thema "UZA ontmoet UZA" gekozen. Een 17-tal diensten openen hun deuren om aan collega's een blik achter de schermen te bieden. In het UZA-café ontmoeten collega's elkaar tijdens de caféspelen. 's Avonds staat er een optreden van de UZA-band (samengesteld uit UZA-medewerkers) op het programma, gevolgd door een optreden van Jean-Bosco Safari. Hij speelt covers uit de door UZA-medewerkers samengestelde hitparade. Ook de patiënten worden niet vergeten.Zij worden verwend met een UZA 30-jaar-speelkaartenset. Voor één dag is parkeren op de UZA-parking gratis.

Enkele feiten op een rij

30 jaar geleden, op 26 september 1979, vond de plechtige opening van het UZA - toen nog AZA met de a van academisch - plaats. Bij de start waren er 60 bedden, tegen 1982 al 456 en vandaag zijn het er 573. Er worden in het UZA zo'n 25000 patiënten per jaar gehospitaliseerd. 525000 mensen worden hier jaarlijks ambulant verzorgd. De ligduur van de gehospitaliseerde patiënten daalde van 10 tot gemiddeld 6 dagen, ondanks de zware medische problemen die er in het UZA worden behandeld. Het ziekenhuis telt zo'n 2600 personeelsleden, waarvan er ruim 100 reeds van bij de start bij zijn. 

De toekomst 

Het UZA wil mee antwoorden op de uitdagingen van morgen die te wijten zijn aan onze manier van leven, maar ook aan de hoge leeftijd die we vaak bereiken. Hart -en vaatziekten, kanker, astma, diabetes, obesitas, zijn net als ouderdomsziekten zoals Alzheimer of osteoperose, een grote uitdaging voor de geneeskunde. het UZA houdt zich naast het vertrekken van gespecialiseerde medische zorg, ook bezig met wetenschappelijk ondezoek en leidt mee de artsen van morgen op.

23 sep 2009 21u07
Bron: MagUZA.be
zie ook rubriek