Extra griepmaatregelen voor wie chronische ontstekingsziekte heeft

Patiënten met artritis, inflammatoire darmziekten of psoriasis die onderhoudsmedicatie nemen die invloed kan hebben op de immuunweerstand worden gerekend tot de risicogroepen voor de Mexicaanse griep. Dat werd door de werkgroep 'influenza en chronische ontstekingsziekten' van het Commissariaat Influenza bekend gemaakt.
Immuunsysteem
Patiënten die lijden aan een dergelijke infectieziekte vertonen veranderingen in het immuunstelsel en behoeven bovendien vaak een onderhoudsmedicatie die invloed kan hebben op de immuunweerstand. De patiënten die een zogenaamde immunotherapie volgen zijn vatbaarder voor infecties.

Bovendien kunnen infecties bij deze patiëntengroepen ernstiger verlopen, en zijn alarmsymptomen zoals koorts soms minder uitgesproken.

aspirine-achtige geneesmiddelen, antimalariamiddelen, sulfasalazine en mesalazine onderdrukken de afweer niet en brengen geen verhoogd infectierisico met zich mee.

vaccinatie
Ongeveer 250.000 Belgen lijden aan een chronische ontstekingsziekte. De werkgroep beveelt deze patiënten aan zich optimaal te laten vaccineren, niet alleen tegen de seizoensgriep maar ook tegen de pneumokokken, die verantwoordelijk zijn voor een belangrijk percentage van de longontstekingen.

huisarts
Bij griepsymptomen zoals koorts, spierpijn en hoest worden deze patiënten aangeraden tijdig de huisarts te raadplegen.
Wanneer ze door de mexicaanse griep getroffen worden, komen deze patiënten ook in aanmerking voor een behandeling met antivirale middelen. Alle mensen die tot de risicogroepen behoren zullen bovendien gratis gevaccineerd worden tegen de mexicaanse griep zodra het vaccin beschikbaar is.

Voor de actuele informatie over de griep kunnen patiënten en artsen terecht op de website www.influenza.be.
24 sep 2009 09u24
Bron: De Morgen
zie ook rubriek