Ontwikkeling lymfeklieren beter begrepen

In de embryonale ontwikkeling van lymfeklieren spelen verschillende typen cellen een rol. VUmc onderzoekers tonen aan dat ook zenuwen belangrijk zijn voor de ontwikkeling van lymfeklieren. Het mechanisme hierachter is dat zenuwen een enzym hebben dat vitamine A omzet in retinolzuur op plekken waar lymfeklieren zich gaan ontwikkelen. Uit hun onderzoek bleek dat zonder dit enzym er geen normale lymfeklieren werden aangelegd. Deze kennis kan gebruikt worden om op latere leeftijd ongewenste lymfeklier-achtige structuren in chronische ontstekingen te bestrijden. De onderzoekers publiceren hun bevindingen op in het gezaghebbende tijdschrift Nature Immunologie.
Lymfeklieren zijn belangrijk om een ontstekingsreactie te coördineren en staan centraal in het afweersysteem. Onderzoekers van de afdeling moleculaire celbiologie en immunologie van VUmc onderzochten hoe lymfeklieren ontstaan en welke cellen hierbij een rol spelen. Tot voor kort dacht men dat bij de embryonale ontwikkeling van lymfeklieren 2 typen cellen nodig zijn: de cellen van het immuunsysteem en steuncellen. De onderzoekers hebben nu gevonden dat ook de zenuwcellen een rol spelen. Zij toonden aan dat zenuwen in het embryo een enzym hebben dat vitamine A omzette in retinolzuur. Retinolzuur wordt uitgescheiden op de plekken waar lymfeklieren zich moeten ontwikkelen. Uit hun experimenten bleek dat zonder dit enzym er geen normale lymfeklieren werden aangelegd.

Deze stappen zijn mogelijk op een vergelijkbare manier belangrijk voor de initiële clustering van afweercellen gedurende de eerste fasen van een chronische ontsteking, alwaar uiteindelijk ook lymfeklier-achtige structuren ontwikkelen. Deze kennis kan mogelijk gebruikt worden om ongewenste lymfeklier-achtige structuren te bestrijden in chronische ontstekingen.
28 sep 2009 13u33
Bron: VU mc