Mexicaanse griep: vaccinatie gratis en op vrijwillige basis

De vaccinatie tegen de Mexicaanse griep zal op vrijwillige basis gebeuren en gratis zijn. De vaccinatie van het personeel van ziekenhuizen begint op 18 oktober. De rest van de bevolking die prioriteit krijgt (zwangere vrouwen, ...), zal in een tweede fase door huisartsen gevaccineerd worden. Dat heeft minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx gezegd.
De Europese Commissie zette dinsdag het licht op groen voor twee vaccins. "We verwachten over ťťn of twee dagen de modaliteiten voor de toediening. Wellicht keurt de Commissie het schema van twee dosissen goed met een interval van drie weken. Het gaat om Focetria van het Zwitserse Novartis en Pandemrix van het Britse GlaxoSmithKline. De toelatingsprocedure voor de verkoop van deze producten zou ten laatste tegen 1 oktober afgerond moeten worden. Vervolgens zouden de vaccins verkrijgbaar moeten zijn in alle EU-lidstaten.

"Dat zou moeten verzekeren dat er voldoende vaccins beschikbaar zijn tegen het begin van het griepseizoen. De vaccins zullen het risico op ziekte en overlijdens voor de Europese burgers verminderen", stelt de Commissie in een mededeling.

De huisartsen zullen zich organiseren om de vaccinaties toe te dienen en op te volgen. Ze zullen de doelgroepen uitnodigen zich te laten vaccineren. De modaliteiten zullen in de media verspreid worden.
30 sep 2009 09u03
zie ook rubriek