Moratorium kinderbedden opgeheven

Tot voor kort gold een moratorium op het aantal pediatriebedden in de ziekenhuizen. Per duizend geboorten, is er een maximum van 37 bedden voorzien. Dat halen we niet momenteel. Daarom heft de overheid het moratorium op.
Zo wil het een Koninklijk Besluit (van 17 juli, gepubliceerd in het Staatsblad van 19 augustus). Het moratorium wordt onmiddellijk opgeheven. En dat vindt Zorgnet Vlaanderen, dat de Vlaams-Christelijke zorgvoorzieningen groepeert, al bij al een merkwaardige beslissing. Vooreerst, aldus de organisatie, omdat er totaal geen duiding bij wordt gegeven. En ten tweede omdat minister van sociale zaken en volksgezondheid Laurette onkelinx (PS) de Nationale Raad voor Ziekenhuisvoorzieningen (NRZV) niet om advies vroeg. Dat laatste is nochtans wettelijk verplicht. Want, dixit Zorgnet Vlaanderen, ziekenhuisprogrammatie, en dus ook een ingreep daarin, is pas mogelijk met “een in de ministerraad overlegd besluit na advies van de nationale raad.” De organisatie vroeg en kreeg uitleg van de federale overheidsdienst Volksgezondheid en van het kabinet onkelinx, aldus trends voor de Specialisten.

Giftig
Beide instanties maakten Zorgnet diets dat het nieuwe KB het daglicht zag opdat "een aantal instellingen associaties zouden kunnen aangaan.” Die associaties beogen “een meer complementaire samenwerking tussen bepaalde ziekenhuizen in het kader van de ‘bassins de soins’ (zorgbekkens) en dit op verzoek vanuit het Franstalige landsgedeelte,” dixit de Vlaamse ziekenhuisorganisatie die hieruit besluit dat “de reden voor de opheffing van het moratorium op de E-bedden erg onduidelijk blijft. Enigszins giftig voegt ze eraan toe dat het voorval “aantoont dat het federale beleid zich soms enkel richt op één regio of gemeenschap en dat het dus in essentie eigenlijk een communautair beleid is.”

Zoals bekend is de ziekenhuispediatrie –en het al dan niet echte tekort aan kinderartsen- een gevoelig dossier. Om de ziekenhuisvlucht van pediaters tegen te gaan, voerde het jongste akkoord artsen-ziekenfondsen sinds dit jaar een permanentiehonorarium van 240 euro in op de E-diensten.
06 okt 2009 09u52
zie ook rubriek