Medicatie enkel voor kinderen op komst

Kinderen zijn vaak onder- of overbehandeld met medicatie voor volwassenen. Binnen afzienbare tijd zal er echter een pak meer medicatie beschikbaar zijn specifiek voor jonge patiëntjes.

 

Dat merken ze ook op de pediatrie-afdeling van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA), waar ze meewerken aan de zoektocht naar de meest uiteenlopende kandidaat-geneesmiddelen. “Die toename is het gevolg van een Europese wet die sinds twee jaar verplicht dat nieuwe geneesmiddelen die aan kinderen worden toegediend ook vooraf op die doelgroep zijn getest en veilig bevonden”, aldus professor José Ramet, diensthoofd pediatrie van het UZA.

“De nieuwe wetgeving moet voorkomen dat kinderen in de toekomst nog onder- of overbehandeld zouden worden met medicatie waarvan het effect alleen op volwassenen werd nagegaan.”

Kinderen zijn immers absoluut geen mini-volwassenen, zoals veel te lang werd gedacht. “De extrapolatieregel geldt hier totaal niet: een kind van 8 kilo dat tien procent krijgt van de dosis van een volwassene van 80 kilo kan daar immers compleet anders op reageren. Dat kan toxische reacties uitlokken, of gewoon geen genezend effect hebben.” KVHO

BRON: Gazet van Antwerpen

07 okt 2009 12u35
Bron: MagUZA.be
meer over
zie ook rubriek