Dokter Luc Beaucourt helpt vergeten dorpjes

Dokter Beaucourt en zijn team zijn woensdagmiddag aangekomen in de getroffen aardbevingszone bij Padang in Indonesië. Vandaag verkennen ze dorpjes die tot nu geen hulp hebben gehad.

 

“We gaan ons morgen (vandaag, red.) in drie groepen splitsen”, zegt professor Beaucourt woensdagnamiddag. In Indonesië is het dan al pikdonker en nacht, de klok loopt er zes uur voor op onze tijdrekening. “Twee mensen blijven hier in Padang
Pariaman, zo’n 60 kilometer van Padang zelf, om het basiskamp uit te bouwen en de opgestuurde medicatie te rangschikken. Vier anderen gaan na een autorit van een dik uur 14 kilometer te voet naar een verlaten dorp. Daar is nog geen mens geweest sinds de aardbeving.”
Hetzelfde geldt voor vijf dorpen in de wijdere omgeving van Pariaman. Door aardverschuivingen zijn ze afgesneden van de rest van de provincie. “Daarom gaan we er met de helikopter naartoe. Dat zal ikzelf doen met nog één teamlid.”

Vier helikopters


Het Belgisch team heeft vrij onmiddellijk na de aankomst in Padang vier helikopters ter beschikking gekregen. “Dat komt omdat we ons hebben aangesloten bij het Global Rescue Network van Astra- Ataro”, aldus Beaucourt. “Dat is een industriële groep die hier liefst 120.000 mensen tewerkstelt. Ze hebben zelf een eigen lokale ngo (niet-gouvernementele organisatie voor hulpverlening, red.), die de hulpverlening hier ter plekke tracht te coördineren.” Global Rescue bracht het Vlaamse V-med-team van Jakarta naar Padang en verder naar Pariaman. “We zijn hier duidelijk niet de laatste groep”, stelt dokter Beaucourt vast. “De hulpverlening komt langzaamaan op
gang. We hebben ervoor gekozen om onmiddellijk de handen uit de mouwen te steken. Een van de geneesheren in mijn team, dokter Gert Van Springel van het Sint Jozefziekenhuis in Malle, is in het dorpje Tika achtergebleven. Hij is er meteen gestart met consultaties.”

Amper bereikbaar


Voor vandaag kijkt de groep verder dan de onmiddellijke omgeving. “Ik geef er de voorkeur aan om nauwelijks bereikbare plaatsen op te zoeken. De nood is in die kleine dorpen altijd het grootst en ze worden vaak vergeten”, zegt Beaucourt, die kan
bogen op een indrukwekkende reeks buitenlandse interventies.

 “Dus brengen we een bezoek aan vijf dorpen. Als blijkt dat ze meer hulp nodig hebben dan we met een’helikoptervisite’ kunnen bieden, keren we terug, achterop motoren. Het verkeer hier teert in feite voornamelijk op motoren. Dus kunnen we makkelijk een duozitje versieren om hulp te bieden.” Het medisch team, met dokters en verplegers uit het Universitair Ziekenhuis Antwerpen in Edegem, het Sint-Augustinus in Wilrijk en het Sint-Jozefziekenhuis van Malle, kreeg twee huisjes ter beschikking. Toch prefereren de hulpverleners om buiten tentjes op te zetten. “Daarvoor mogen we een beroep doen op mensen van Global Rescue”, weet de dokter. “Momenteel vervangen wij hun medisch team dat de eerste dagen na de ramp hier werkte.”

 

BRON: Gazet van Antwepen

 

08 okt 2009 12u46
Bron: MagUZA.be
meer over
zie ook rubriek