Nieuw gen geïdentificeerd dat het syndroom van Joubert veroorzaakt

Dit gen op het X-chromosoom was al bekend als veroorzaker van het OFD1-syndroom bij vrouwen. Mannelijke embryo’s met deze aandoening zijn niet levensvatbaar. Nu blijkt, dat minder ernstige mutaties in ditzelfde gen bij mannen leiden tot het syndroom van Joubert, terwijl vrouwen zelfs gezond blijven. Het onderzoek is online verschenen in het gezaghebbende tijdschrift American Journal of Human Genetics.
Onderzoeksleider Ronald Roepman: De mutaties die nu in patiënten met Joubert syndroom zijn ontdekt, liggen aan het eind van het OFD1 gen waardoor een groter deel van het gecodeerde eiwit in tact blijft. Dit langere eiwit kan kennelijk een deel van zijn normale functies nog uitvoeren, ondanks het feit dat het niet compleet is. De mutaties die het OFD1 syndroom veroorzaken, liggen veel verder vooraan in het OFD1 gen, waardoor er waarschijnlijk geen goed functionerend eiwit wordt geproduceerd. Dat kan verklaren waarom het ziektebeeld bij Joubert syndroom minder ernstig is dan het ziektebeeld bij Oral-Facial-Digital syndroom.

Promovenda Karlien Coene wist de functionele verschillen tussen beide mutaties in hetzelfde gen te karakteriseren. Ze toonde aan dat de Joubert syndroom-gerelateerde OFD1 mutaties inderdaad weinig effect hebben op de functies van het OFD1 eiwit, terwijl de Oral-Facial-Digital syndroom-gerelateerde mutaties die functie helemaal verstoorden. Waarmee ook op genetisch en cellulair niveau het verschil helder in kaart is gebracht.

De ontdekking biedt een nieuwe kijk op het complexe ziekteproces dat ten grondslag ligt aan het syndroom van Joubert en de verwantschap met het OFD1 syndroom.
09 okt 2009 13u20