Prikklok voor artsen op de spoed

Het is allicht en unicum voor ons land: de artsen van de door brand geteisterde dienst spoedgevallen van het Brusselse Sint-Jansziekenhuis gebruiken dagelijks een prikklok. Een half uur te laat komen, is een half uur minder betaald worden. Een bericht in het vakblad trends voor de Specialisten.
De dienst spoedgevallen van Sint-Jan kwam de afgelopen dagen op een wat ongelukkige manier in het nieuws. Dat belet niet dat door de dienst de jongste jaren een totaal nieuwe wind waait. Reden genoeg voor trends voor de Specialisten om samen met diensthoofd dokter Kenneth Coenye de gereorganiseerde spoeddienst te bezoeken. In 2007 trok het ziekenhuis dokter Coenye aan om de spoedgevallen aan te passen aan de noden van de 21ste eeuw.

Eén van de meest opmerkelijke nieuwigheden die hij na verloop van tijd voor de artsen invoerde, was een prikklok. “Ik stelde immers vast,” legt hij uit, “dat heel wat artsen een loopje namen met hun werkuren. De werktijden lopen van 8 tot 20 uur en van 20 tot 8 uur. Sommigen kwamen echter systematisch een half uur te laat, anderen vertrokken zelfs twee uur te vroeg.

Niet te tolereren, zegt Coenye aan trends voor de Specialisten. “De artsen op de spoed worden per uur betaald. Daarom heb ik als eerste ziekenhuisdienst in ons land een prikklok ingevoerd. Een half uur te laat komen, is een half uur minder betaald worden. Wie een dringend geval afwerkt en bijvoorbeeld tot 21uur blijft, krijgt ook een uur extra betaald. In het begin was er protest maar ondertussen vinden de artsen het wel een correct systeem.”
21 okt 2009 09u40
zie ook rubriek