Slachtoffers griep steeds jonger

De leeftijd van de slachtoffers van het griepvirus blijft snel opschuiven. Twee weken geleden maakte de vakgroep Huisartsgeneeskunde van de Vrije Universiteit Brussel al bekend dat de huidige grieppandemie niet zozeer de ouderen treft, maar vooral de actieve bevolking tussen 20 en 49 jaar. Maar nu blijkt die leeftijdsgrens nog verder op te schuiven en worden vooral jongeren onder de twintig jaar getroffen door het virus.
Sinds 13 juli kunnen huisartsen en gemeenten hun griepgevallen registreren via het online registratiesysteem van de vakgroep Huisartsgeneeskunde van de Vrije Universiteit Brussel en de Université Libre de Bruxelles. Zowel de gewone seizoensgriep als de mexicaanse griep worden hierbij geregistreerd. Het systeem laat niet alleen toe om de gegevens per gemeente weer te geven, maar ook om informatie over de algemene kenmerken van de patiënten zoals hun leeftijd te bundelen. Deze registratie is dan ook complementair met die van de overheid, waarbij vooral een schatting van het aantal gevallen wordt beoogd.

Opmerkelijk is dat 53 procent van de patiënten met griep momenteel jonger zijn dan twintig. Twee weken geleden was het nog vooral de groep tussen 30 en 39 jaar die getroffen werd. Het ziet er dus naar uit dat op dit ogenblik vooral de schoolgaande jeugd getroffen wordt door de griep, en dat de ouderen ontsnappen aan de infectie.

Een verklaring hiervoor ligt niet meteen voor de hand. Volgens professor Dirk Devroey had men eigenlijk begin september een piek verwacht bij de schoolgaande jeugd, omdat zij op dat ogenblik het virus massaal konden verspreiden op school en op het openbaar vervoer. De piek bij de jongeren komt nu iets later, maar is wel veel ernstiger. In een aantal gemeenten bereiken de huisartsen hun maximale werklast.

Intussen hebben ook al meer dan 60.000 mensen de online grieptest gedaan via www.testuwgriep.be of www.avez-vous-la-grippe.be