Huisartsen zijn klaar om te vaccineren en te registreren

De huisartsen zijn klaar om te vaccineren. Zij doen dit ook al decennia voor de klassieke vaccinaties. Uitstekende kringwerking van de diverse huisartsenkringen hebben er ook mede voor gezorgd dat de leden huisartsen klaar staan voor de komende uitdaging betreffende de vaccinatie tegen de Mexicaanse griep.
De huisartsen zijn natuurlijk ook klaar om te registreren.

Registratie in eigen dossier (met volledige zorg voor de privacy van de individuele patiënt) is een uitstekend middel voor een correcte farmacovigilatie.

Centrale registratie is evenzo een uiterst nuttig instrument, meer bepaald voor epidemiologische gegevensinterpretatie.

Het Syndicaat van Vlaamse Huisartsen pleit onomwonden voor een centrale databank welke opgebouwd wordt uit de gegevens van het GMD-EMD van de huisartsen onder de primaire en strikte voorwaarde dat deze databank bepalend wordt beheerd door de eigen huisartsenberoepsgroep.

Een databank zoals de huisartsen nu verplicht wordt opgelegd in te registreren zoals e-Health, vrijwaart helemaal niet de privacy van de individuele patiënt. Bovendien bedreigt het systeem van registratie via e-Health de betaalbaarheid van de gezondheid van grote bepaalde doelgroepen met een welomschreven pathologie. Het is immers niet ondenkbeeldig dat overheden om louter economische redenen die besluiten uit gegevensverwerking maken dat bepaalde pathologieën met hun behandelingen te duur zouden zijn.

Het svh beveelt de huisartsen dus aan te registeren in het eigen GMD van de patiënt. Die gegevens kunnen ten allen tijde – wanneer de beroepsgroep zelf dit nuttig acht – ter beschikking worden gesteld aan overheden. De huisartsenberoepsgroep zal zelf de voorwaarden bepalen onder dewelke sommige gegevens in de toekomst kunnen worden uitgewisseld met de overheid.
26 okt 2009 10u48
zie ook rubriek