Vaccinatie start eind volgende week

Vanaf 7 november kunnen alle risicogroepen zich bij hun huisarts gratis laten vaccineren. Na de artsen, verpleegkundigen en andere gezondheidswerkers, is het volgende week de beurt aan de 'risicogroepen'.
Wie komt in aanmerking voor een vaccinatie?
Zwangere vrouwen in het tweede en derde trimester van de zwangerschap; ouders van kinderen jonger dan zes maanden; onderwijzend personeel; medewerkers uit de kinderopvang; mensen die behoren tot een medische risicogroep, zoals hart-, ademhalings- en diabetespatiënten.

Zij mogen aan hun huisarts een vaccin tegen de griep' style='color:#00896e;border-bottom:1px dotted #00896e;'>mexicaanse griep vragen - het is niet verplicht, maar wordt wel aangeraden. Eén dosis per patiënt moet volstaan, ook al verkiezen andere landen twee dosissen.

Kinderen worden niet gevaccineerd, tenzij ze een medisch risico hebben, zoals astma of mucoviscidose. 'De ervaringen in het buitenland hebben ons geleerd dat de mexicaanse griep kinderen relatief licht treft', zegt griepcommissaris Marc Van Ranst. 'Bovendien hebben we in ons land geen traditie om kinderen tegen de griep te vaccineren.'

Wie niet tot de risicogroepen behoort, kan zich in principe niet laten vaccineren.

Is het vaccin gratis, veilig en pijnloos?
Voor de risicogroepen is het vaccin gratis. De overheid heeft het massaal aangekocht bij producent GlaxoSmithKline, en verdeelt het via de apotheken. Vanaf komende dinsdag kunnen de huisartsen het vaccin daar bestellen. Tegen zaterdag 7 november zouden er voldoende vaccins beschikbaar moeten zijn om iedereen te 'bedienen'. Eerder was 1 november als datum naar voren geschoven.

Patiënten betalen een consultatie aan hun huisarts, en krijgen dat via hun ziekenfonds terugbetaald. Aan de overheid kost elk vaccin ongeveer evenveel als een gewoon griepvaccin, bijna tien euro. Ook het ereloon van de huisartsen is ten laste van de gezondheidszorg.

Het vaccin heeft iets meer bijwerkingen dan een gewoon griepvaccin omdat het krachtiger is. De belangrijkste bijwerking is pijn op de plaats van het spuitje. Een lichte hoofdpijn en rillingen zijn eventueel ook mogelijk. In twee procent van de gevallen veroorzaakt het vaccin koorts.

Wie zich trouwens ook voor de seizoensgriep wil laten vaccineren, wacht het best twee weken na het spuitje tegen de Mexicaanse griep. De twee vaccins staan los van elkaar.

Op de veiligheid van het vaccin kijkt de Europese Commissie toe. Het Europese geneesmiddelenagentschap heeft alle vaccins uitgebreid geëvalueerd, ook dat van GlaxoSmithKline.

Zijn de huisartsen goed voorbereid?
'De ene huisarts is al beter voorbereid dan de andere', zegt Noël Derycke, zelf huisarts in Willebroek. 'Al vrees ik dat de meeste collega's nog niet heel ver staan. Huisartsen zijn individualisten, die zijn niet gewoon om te organiseren. Nochtans is het eigenlijk niet zo moeilijk. De patiënten die in aanmerking komen, kun je zo via de computer selecteren. Op basis daarvan kun je ze gemakkelijk per brief uitnodigen. Mijn brieven liggen klaar. Nog enkele aanpassingen en ze kunnen de deur uit.'

In principe gebeuren de vaccinaties alleen bij de huisarts. Die beslist zelf hoe hij dat in zijn praktijk organiseert. De meesten zullen waarschijnlijk aparte spreekuren organiseren. Sommige gemeenten richten daarnaast aparte vaccinatiecentra in.

Hoe weet ik dat ik Mexicaanse griep heb?
De symptomen zijn dezelfde als bij een gewone griep: hoge koorts, hoesten, pijnlijke keel, hoofdpijn, rillingen, spierpijn en vermoeidheid. De overheid adviseert om in dat geval thuis te blijven, om de kans op besmetting zo klein mogelijk te houden. Ga daarom ook niet in de wachtzaal van de huisarts zitten.

Wanneer vindt de piek van de Mexicaanse griep plaats?
Niemand kan het voorspellen. De griep trekt nu in golven door ons land. Binnenkort is de piek misschien voorbij, maar voor hetzelfde geld duurt het nog enkele maanden. In ieder geval raakt de Mexicaanse griep de patiënten minder heftig dan in het begin gevreesd.

Hoe komt het dat nu vooral kinderen en jongeren door de griep worden getroffen?
ouderen hebben doorheen de jaren al meerdere griepgolven meegemaakt. De kans is groot dat ze ook al door een griepvariant zijn getroffen die verwant is aan de Mexicaanse griep. Dat heeft hen weerbaarder gemaakt. Bovendien geven kinderen de griep sneller door.
28 okt 2009 10u22
zie ook rubriek