Geneesmiddel voor rookstop zorgt voor besparing in ziekteverzekering

Een uitgebreidere terugbetaling van een geneesmiddel dat helpt bij het stoppen met roken, levert de ziekteverzekering op lange termijn een aanzienlijke besparing op. Dat blijkt uit onderzoek onder leiding van prof. Lieven Annemans.
champix
Uit de studie blijkt dat de investering in de terugbetaling van de volledige behandeling met het geneesmiddel champix zichzelf op lange termijn meer dan volledig terugverdient. Het middel wordt normaal gezien 12 weken lang ingenomen en uit onderzoek bleek dat het beter werkt dan andere rookstopmedicatie. 22,5% van de rokers die de behandeling volgden, is na een jaar nog steeds van het roken af. Momenteel worden de eerste twee en de laatste twee weken van de behandeling niet terugbetaald. Dit betekent een bijdrage voor de roker van respectievelijk 49,95 en 54,72 euro, bovenop het remgeld van 13,50 euro.

Minder zieken, meer gezonde jaren
Wanneer de ziekteverzekering de kosten van de hele behandeling op zich zou nemen, brengt dit volgens de onderzoekers een investering van Ä50.000 per 1000 personen met zich mee in vergelijking met nicotinevervangers. Op termijn wordt echter Ä143.000 uitgespaard, wat een netto besparing van Ä93.000 per 1000 personen oplevert. Die toekomstige besparing ontstaat doordat er per duizend rokers acht patiŽnten minder zullen zijn met chronische longziektes en twee patiŽnten minder met longkanker. Meer nog, volgens de onderzoekers kunnen door Champix per 1000 personen ongeveer 49 gezonde levensjaren gewonnen worden.

Accijnzen
De studie werd gepubliceerd in het internationale medische tijdschrift ďClinical Drug InvestigationĒ. De bevindingen zijn des te belangrijker in het licht van recente beslissingen van de overheid. De Belgische staat zag onlangs voor het eerst de inkomsten uit accijnzen uit tabak dalen. In het begrotingsconclaaf werd meteen een lichte verhoging van de heffing ingebouwd. Gemiddeld ontvangt de Belgische staat jaarlijks 2 miljard euro aan accijnzen uit tabak.

Dertig procent rokers
Volgens prof. Annemans is een dergelijke verhoging op korte termijn uiteraard budgettair interessant, maar niet erg zinnig in het kader van een tabaksbeleid. Enkel een drastische stijging en/of een algemeen rookverbod in de horeca kan volgens hem rokers aanzetten tot stoppen. Overigens is de overheid zich er onvoldoende van bewust dat de voordelen van inkomsten uit accijnzen niet opwegen tegen de potentiŽle economische baten van rookstop. Gezien de huidige budgettaire situatie van de regering, zou het volgens de onderzoekers zeer zinvol zijn om een geneesmiddel met een aangetoonde kosteneffectiviteit en zelfs kostenbesparing, optimaal te vergoeden.
Het verlagen van deze financiŽle drempel kan een bijkomende motivatie bieden om te stoppen met roken. In ons land rookt nog steeds 30% van de bevolking; 1,2 miljoen mannen en 1,29 miljoen vrouwen. Zeer verontrustend zijn de blijvend hoge cijfers bij de jeugd. De federale overheidsdienst Volksgezondheid heeft onlangs -terecht, volgens prof. Annemans- een onderzoek gestart naar tabaksstands op de zomerfestivals.
06 nov 2009 08u59
Bron: UGent.be