Wekelijks overzicht van de evolutie van de A/H1N1-griep in BelgiŽ

Op een totaal van 85.197 consultaties van patiŽnten die zich met een griepachtige aandoening aanboden bij hun arts, leverde de extrapolatie door het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid 50.415 nieuwe gevallen van de A/H1N1-griep op in de vorige week.
De opvolging door de huisartsenpeilpraktijken wijst dus nog steeds op een stijgende trend van het aantal gevallen in ons land, hoewel de stijging minder uitgesproken is dan de afgelopen vijf weken. De staalafnames die door de ziekenhuizen werden uitgevoerd, bevestigen deze evolutie.

Volgens de ramingen van het Wetenschappelijk Instituut voor Volksgezondheid bevinden we ons nog steeds in de eerste epidemische fase. Het aantal personen dat besmet is met de A/H1N1-griep blijft relatief beperkt maar het aantal gevallen blijft stijgen. De epidemie heeft op dit moment nog geen significante impact op de bevolking.

Sinds de aanvang van de pandemie, werden bij het Commissariaat Influenza in totaal 8 overlijdens gemeld waarbij patiŽnten overleden ten gevolge van de complicaties van een griepinfectie. De aanwezigheid van de A/H1N1 griep, heeft op dit moment geen merkbare invloed op de mortaliteitscijfers.

Sinds het uitbreken van de A/H1N1-pandemie eind april, liepen in ons land 127.379 personen een besmetting op.

De vaccinatiecampagne is ondertussen volop aan de gang. Ons land is al een van de eerste Europese lidstaten klaar om met de vaccinatie van de bevolking te starten. Vanaf 7 november kunnen de huisartsen de bestelde vaccins afhalen bij de apotheker en starten met de vaccinatie. Ziekenhuizen en huisartsenkringen kregen reeds eerder vaccins aangeleverd.

Alle informatie over de vaccinatiecampagne is terug te vinden op www.influenza.be
06 nov 2009 09u00
zie ook rubriek