Nieuwe behandeling van kanker bij jonge kinderen

Een recente studie van het Centrum voor Medische Genetica van het UZ Gent (CMGG) opent perspectieven voor een nieuwe moleculaire behandeling van neuroblastoom. Dit is een kwaadaardige tumor die ontstaat op het moment dat het zenuwstelsel zich ontwikkelt. De tumor komt dus vooral voor bij baby's en jonge kinderen.
Nutlin-3
Typisch voor neuroblastoom is dat de tumorcellen vaak niet meer gevoelig zijn voor klassieke chemotherapie. Door deze chemoresistentie is de kanker een van de meest dodelijke voor baby’s en jonge kinderen.
De onderzoekers gingen op zoek naar nieuwe behandelingen om de prognoses van de jonge patiëntjes te verbeteren. Ze ontdekten dat een nieuwe molecule, nutlin-3, in staat is om in een aantal gevallen van chemoresistent neuroblastoom heel gericht het p53-eiwit te activeren. Dit eiwit zorgt er voor dat de neuroblastoomcellen niet meer verder delen en massaal afsterven, op voorwaarde dat er geen mutatie in het p53-eiwit aanwezig is.

Veelbelovende tests
Wanneer muizen met chemoresistent neuroblastoom behandeld worden met nutlin-3, remt dit de groei sterk af van zowel de primaire tumor als van de uitzaaiingen in lever en longen. Dit wijst erop dat de molecule een belangrijke aanwinst kan betekenen voor de behandeling van kinderen met neuroblastoom.
De resultaten van deze studie worden op 2 december gepubliceerd in het Amerikaanse vaktijdschrift ‘Journal of the National Cancer Institute’.
12 nov 2009 10u34
Bron: UGent.be