Wetenschappers zetten stamcellen om in longweefsel

Wetenschappers van de Vrije Universiteit Brussel zijn erin geslaagd om menselijke embryonale stamcellen om te zetten in longweefsel. Deze nieuwe techniek zou in de toekomst een alternatief kunnen vormen voor longtransplantaties bij mensen met chronische longziekten of erfelijke aandoeningen zoals mucoviscidose.
Lindsey Van Haute en enkele collegaís van de onderzoeksgroep embryologie en genetica van de Vrije Universiteit Brussel zijn erin geslaagd om menselijke embryonale stamcellen om te zetten in longepitheelcellen. Voor deze wereldprimeur bedachten ze een nieuwe techniek die de omstandigheden in een volwassen luchtpijp simuleert. De cellen konden via een poreus membraan voedsel opnemen langs de ene kant, terwijl ze aan de andere kant in open lucht konden ontwikkelen.

De nieuwe techniek zal nog verfijnd worden zodat een groter aantal cellen kan omgezet worden, en zodat de differentiatie tot specifieke celtypes beter gestuurd kan worden. De ontdekking betekent een belangrijke doorbraak voor longpatiŽnten, want in de toekomst zou men dankzij het ontwikkelen van gezonde longweefselcellen heel wat grote ingrepen zoals longtransplantaties kunnen vermijden. Bovendien kunnen farmacologische onderzoekers gecultiveerde zieke longcellen gebruiken om in vitro modellen te ontwikkelen voor bepaalde longziektes.

Referentie
Van Haute L., De Block G., Liebaers I., Sermon K., De Rycke M. Generation of lung epithelial-like tissue from human embryonic stem cells. Respiratory Research 2009, 10:105