Opslag stollingseiwitten belangrijk bij bloedstolling

De eiwitten Factor VIII en de Von-Willebrandfactor zijn belangrijke stoffen die betrokken zijn bij de bloedstolling. Erfelijke aandoeningen die leiden tot een verstoorde functie van factor VIII (hemofilie A) of von Willebrand factor (ziekte van von Willebrand) resulteren in een verhoogde neiging tot bloeden.
In de bloedbaan circuleren de twee stollingsfactoren samen in een complex. Dit voorkomt dat factor VIII te vroeg opgeruimd wordt door het lichaam. De twee eiwitten worden echter vermoedelijk door verschillende cellen aangemaakt en moeten elkaar eerst vinden. Volgens de meest geaccepteerde theorie treffen de twee eiwitten elkaar in de bloedbaan waar ze een binding met elkaar aangaan. Er zijn echter steeds meer aanwijzingen dat de beide eiwitten ook samen kunnen worden opgeslagen in dezelfde cel.

Maartje van den Biggelaar bestudeerde de interactie tussen factor VIII en von willebrand factor en de invloed van deze interactie op de opslag van de twee eiwitten. Ook bestudeerde ze een mogelijke behandeling van hemofilie A door cellen die von willebrand factor aanmaken ook factor VIII te laten produceren.