Als slikken steeds moeilijker wordt!

Voor de tweede keer in drie maanden krijgt Easy-to-Eat de 1e prijs voor innovatie en is hiermee gelijk toonaangevend. Easy-to-Eat is de beste innovatie van het afgelopen jaar op het gebied van ďeten en drinkenĒ in ďde ZorgĒ. Easy-to-Eat is een gebaksdessert en tussendoortje op basis van gezonde zuivel.
Gebakje voor slikpatiŽnt
Easy-to-Eat is een tussendoortje en gebaksdessert op basis van frisse zuivel dat vanwege de juiste consistentie door mensen met een slikstoornis probleemloos kan worden gegeten. Het sympathieke product draagt vanwege de toevoeging van 8 gram hoogwaardige eiwitten tevens bij aan een verbeterde voedingstoestand. De mooie presentatie doet de rest.

Patisserie Unique, een alliantie van vijftien zelfstandige banketbakkers, en FoodQuest, het adviesbureau voor voeding- en keukenmanagement in de gezondheidszorg van Stan Mertens (keukenmanager bij het Groene hart ziekenhuis in Gouda), hebben al eerder het Bouwsteentje ontwikkeld, een energie- en eiwitrijk gebakje waarmee ondervoeding van patiŽnten in ziekenhuizen en zorginstellingen op een gastvrije wijze bestreden kan worden. Dit jaar brachten zij Easy-to-Eat op de markt, een innovatie voor een nog specifiekere doelgroep: mensen met een slikstoornis.

Slikproblemen komen vaak voor na een keeloperatie of na een hersenbloeding, maar ook bij een ziekte als parkinson. Daarnaast hebben ook veel ouderen in verpleeg- en verzorgingshuizen moeite met slikken. Het aantal mensen met slikproblemen stijgt. Maar helaas zijn zij vaak veroordeeld tot gepureerd, niet aantrekkelijk voedsel. Dat zou anders kunnen, bedacht Mertens en zette zich samen met Huib van Leeuwen en Jeroen Majoor (van huis uit patissiers) van Patisserie Unique aan de ontwikkeling van een gebakje voor slikpatiŽnten.

Bij de ontwikkeling waren zowel een logopedist als een wetenschapper op het gebied van slikproblemen betrokken. Het aanvankelijk ontwikkelde gebakje met cake, opgebouwd uit gepureerde laagjes, werd afgekeurd omdat mensen met een slikstoornis een gebakje laag voor laag bleken te eten, waarbij de totale smaakbeleving uitblijft. Bovendien verhogen laagjes het risico op 'schrikken' bij iedere nieuwe smaak, en schrikken en slikken zijn bijna synoniem bij deze patiŽnten.

Het uiteindelijke Easy-to-Eat-tussendoortje bevat geen cake. Daardoor is het niet vermoeiend om te eten. Door de juiste consistentie kunnen mensen met slikproblemen het veilig eten. Het gebakje is verkrijgbaar in de smaken Framboos en Tropical (bestaande uit abrikozen, zwarte bes, aardbeien, mandarijn, mango, sinaasappel en passiefruit) en zorgt daardoor voor een fris mondgevoel. Het is daarmee uitstekend geschikt om na medicijngebruik te serveren.

Gezond
Omdat men per gebakje (van 55 gram) 8 gram hoogwaardige eiwitten binnenkrijgt, draagt Easy-to-Eat tevens bij aan een verbeterde voedingstoestand en help ondervoeding te voorkomen. Daarnaast bevatten frambozen een unieke geneeskrachtige stof en ook veel anti-oxidanten (tien keer meer dan tomaten). Dat maakt Easy-to-Eat zowel een gebaksdessert als een gezond tussendoortje. Ziekenhuizen en zorginstellingen kunnen met Easy-to-Eat een gastvrij gebaar maken naar patiŽnten en bewoners met een slikstoornis, die nu gezond kunnen genieten.

Het gebakje is vrij van gelatine en is hierdoor ook geschikt voor vegetarisch gebruik. Voor wat betreft de presentatie is gekozen voor een uitnodigend doorzichtig vierkant presenteerbakje.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met
Huib van Leeuwen
Patisserie Unique
Tel.: 00316 229 16 395
e-mail: huibvanleeuwen@patisserieunique.nl

of

verdeler co-producent HOLEKI
Vantegemstraat 12
B-9230 Wetteren
Tel.: +32(0)9 362 30 44 | Fax: +32(0)9 362 45 38
03 dec 2009 12u46
zie ook rubriek