MICA opent nieuwe wegen voor onderzoek en behandeling van kanker en neurologische aandoeningen

De Universiteit Antwerpen, het UZA en Janssen Pharmaceutica kondigen de start aan van de bouwwerken van het MICA, voluit Molecular Imaging Center Antwerp. De nieuwe uitrusting opent een scala aan mogelijkheden voor het onderzoek en de behandeling van kanker, hartziekten en neurologische en psychiatrische aandoeningen en zet ook het proefdierenonderzoek aan de Universiteit Antwerpen in een hogere versnelling. Tegen 2011 zullen de bouwwerken voltooid zijn. Op 4 december 2009 wordt de eerste steen geplaatst.
Dankzij het MICA worden de beeldvormingsmogelijkheden aan de Universiteit Antwerpen en het uza opmerkelijk uitgebreid. Het centrum heeft als doel nieuwe beeldvormingsmethodes te ontwikkelen voor de diagnose en de behandeling van kanker en ziekten van het centrale zenuwstelsel. Samen met Janssen Pharmaceutica R&D wil men er door het gebruik van in vivo beeldvorming, nieuwe behandelingsmethoden ontwikkelen, vooral voor neurologische ziektes zoals parkinson, alzheimer of psychiatrische ziektes zoals schizofrenie en depressie.

MICA: grootste centrum voor beeldvorming bij proefdieren in België.
Beeldvorming van weefsels en proefdieren is steeds een speerpunt geweest voor de Universiteit Antwerpen. Het Bio-Imaging Lab (BIL) voert toonaangevend onderzoek naar neurodegeneratie, -regeneratie, -plasticiteit en -connectiviteit door middel van magnetische resonantie (MR) en bioluminescentie beeldvorming en organiseert als enige universiteit in België een Europese masteropleiding “Molecular Imaging”. De micro CT Research Groep ontwikkelt biomedische toepassingen voor hoge resolutie beelvorming op basis van X-stralen. De huidige infrastructuur voor beeldvorming bij kleine dieren wordt nu gecentraliseerd op de Drie Eiken Campus en aangevuld met een derde MR toestel en een nieuw onderzoekslabo voor nucleaire beeldvorming (PET en SPECT). Prof. Van Der Linden, verantwoordelijke BIL: “In MICA zullen alle beeldvormingstechnieken in één groot labo worden ondergebracht. Voor PET- en SPECT-onderzoek doen we nu nog beroep op externe partners, maar door die technieken tegelijk aan te bieden krijg je een vollediger beeld. Door deze uitbreiding zal Antwerpen het grootste centrum voor beeldvorming bij proefdieren in België worden.”

Cyclotron: de sleutel tot betere kankertherapie en behandeling van neurologische ziekten
In het nieuwe uza-gebouw komt een cyclotron. Dit is een deeltjesversneller die radioactieve isotopen aanmaakt die nadien in het radiofarmacielabo worden ingebouwd in organische moleculen voor aanmaak van PET tracers. Vandaag de dag kan je maar één PET-tracer, nl. het suikeranaloog FDG dat vooral bij diagnose van kanker gebruikt wordt, commercieel aankopen. Maar met een eigen cyclotron kunnen er ook andere, meer experimentele tracers onderzocht worden. Prof. dr. Stroobants, diensthoofd nucleaire geneeskunde UZA: “Dit biedt enorme mogelijkheden. Met de nieuwe infrastructuur kunnen we zelf PET-tracers aanmaken die processen zoals celdeling en celdood of het eiwitmetabolisme in beeld brengen. We kunnen dan veel nauwkeuriger meten of een kankertherapie aanslaat. Ook voor de diagnose en behandeling van psychiatrische ziekten en dementie zal de PET-scanner ingezet worden. Bepaalde ziekten (bv. alzheimer) kunnen al in een heel vroeg stadium worden opgespoord en dat vergroot de behandelingsmogelijkheden”.
09 dec 2009 08u53
Bron: UZA