Rusthuis weegt op index

De kostprijs van het verblijf in een rusthuis telt voortaan mee voor de berekening van de inflatie, en dus ook voor de indexering van de lonen.
Op 1 januari wijzigt de samenstelling van de zogenaamde 'korf van de consumptieprijzenindex'. Die indexkorf bestaat uit een 'representatief staal' van producten en diensten en dient om de evolutie te meten van de prijsstijgingen of -dalingen. Het resultaat van die meting is de hoogte van de inflatie. Dat inflatiecijfer wordt gebruikt om de automatische indexering van de lonen en sociale uitkeringen te berekenen.

In 2004 hebben de toenmalige regering-Verhofstadt en de sociale partners afgesproken de indexkorf elke twee jaar te vernieuwen. De samenstelling wordt aangepast aan de tijdgeest en de maatschappelijke veranderingen. Gisteren heeft de federale minister van Economie, Vincent Van Quickenborne (Open VLD), de aanpassing goedgekeurd, na unaniem advies door vakbonden en werkgevers.

Vanaf 1 januari 2010 bestaat de indexkorf uit 520 producten en diensten. Vandaag zijn dat er 518. Nieuwkomers in de indexkorf zijn: rusthuizen, fitnessabonnement, spaarlampen, draadloze routers (wifi) en de externe harde schijf. Vallen af: gloeilamp, inkjetprinter en softwarepakket.

Ter vergelijking, bij de vorige aanpassing (die in januari 2008 werd doorgevoerd), waren de mp3-speler, de gps en de koffiepads de belangrijkste nieuwigheden en verdween onder meer het kleurenfotofilmpje uit de lijst.

Daarnaast worden een aantal berekeningsmethodes en productdefinities bijgestuurd. Zo wordt het product 'gsm-toestel' voortaan aangevuld met de smartphones. In de berekening van de prijsevolutie van de elektriciteit- en aardgasfactuur wordt vanaf januari ook rekening gehouden met de sociale maximumprijzen en bij de prijs van nieuwe wagens gebeurt hetzelfde met de milieupremies. Opvallend is voorts dat in het abonnement voor teledistributie ook de huurprijs van een decoder en/of digicorder voor betaal-tv wordt meegerekend.

Meestal spelen technologische nieuwigheden de hoofdrol bij de wijziging van de indexkorf. Deze keer is die eer weggelegd voor de rusthuizen. Niet toevallig, want de vergrijzing van de bevolking zal de komende jaren een zware stempel drukken op de economie en de samenleving.
11 dec 2009 09u14
zie ook rubriek