5000 doden: een catastrofale, betreurenswaardige beslissing in België

Gisteren heeft de Hartgroep van de MEP (Members of the European Parliament) in het Europese parlement de inspanningen voor de strijd tegen hart- en vaatziekten op EU-niveau geëvalueerd en verdere acties bekendgemaakt.
“De EU kan hart- en vaatziekten niet de rug toedraaien”, zeggen Dirk Sterckx en Linda Mc Evan, allebei Europese parlementsleden en medevoorzitters van de hartgroep van de MEP. Er zijn overweldigende bewijzen dat preventie en aanpassing van de levensstijl grote voordelen kunnen opleveren op het vlak van gezondheid. De beleidsvormers op Europees en nationaal niveau hebben dan ook de taak om erop toe te zien dat er doeltreffende beleidsmaatregelen worden genomen ter ondersteuning van preventie.

Zo kan 80% van de vroegtijdige sterfgevallen worden voorkomen als belangrijke risicofactoren, met name een ongezond voedingspatroon en roken, worden aangepakt. De recente beslissing van het Belgische parlement om het totale rookverbod in alle cafés en restaurants uit te stellen tot 2014 is dan ook des te betreurenswaardiger. Professor Simon Capewell, die sprak namens de Europese Vereniging voor cardiologie, noemde de beslissing “catastrofaal”.

Volgens onderzoek van de Europese Vereniging voor cardiologie en extrapolatie van al geleverde inspanningen via een daadwerkelijk verbod in andere landen, zal deze betreurenswaardige beslissing in België 5.000 extra sterfgevallen en meer dan 10.000 niet-fatale hartaanvallen en beroertes veroorzaken tegen 2014.

De Belgische Cardiologische Liga, de Belgische Vereniging voor Cardiologie, het European Heart Network en de Europese Vereniging voor Cardiologie menen dat elk land de plicht heeft zorg te dragen voor gezondheid. De Belgische beleidsmakers zijn dan ook moreel verplicht om erop toe te zien dat het rookverbod zo snel mogelijk wordt toegepast. Een vertraging zal veel mensen fataal worden.
11 dec 2009 09u26
zie ook rubriek