Slaapcursus der Lage Landen lokt heel wat Nederlandse artsen

(BELGA) = In het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA) loopt van donderdag tot en met zaterdag de "Slaapcursus der Lage Landen". Tijdens de driedaagse buigen een honderdtal artsen uit verschillende medische domeinen zich over topics uit de slaapgeneeskunde. Dat kan op veel interesse van onze noorderburen rekenen. Twee op de drie deelnemers komen uit Nederland.

Het succes van de slaapcursussen is een gevolg van de stijging van het aantal patiënten met slaapstoornissen. Boven de leeftijd van 50 jaar kampt meer dan 23 procent van de Belgen met een matige tot ernstige slaapstoornis. Vooral vrouwen worden getroffen. Een slaapstoornis komt dubbel zo vaak voor bij vrouwen als bij mannen. Ook het gebruik van slaapmiddelen gaat in stijgende lijn. In België nam 9 procent van de bevolking de afgelopen twee weken een slaappilletje. In 1997 was dit nog maar 5 procent. Circa 4,5 procent neemt elke nacht een slaappil.

In Nederland gebruikt een dikke 11 procent van de bevolking slaap- en kalmeringsmiddelen en ook daar gaat het in twee op de drie gevallen om vrouwen. Toch zijn Nederlandse ziekenhuizen zich pas de jongste jaren beginnen interesseren in slaaponderzoek en -behandeling.

Het UZA heeft een ruime expertise in het behandelen van slaapapneu met CPAP. Dit is het geven van lucht onder positieve druk, wat het toeklappen van de luchtwegen tijdens de slaap voorkomt. In het UZA worden ruim 2.400 patiënten met deze techniek behandeld. Jaarlijks komen er 500 nieuwe patiënten, van wie een dertigtal Nederlanders, bij.

Belga
© 2010 Belga

06 jan 2010 13u22
Bron: MagUZA.be
meer over
zie ook rubriek