Invasie van Nederlandse artsen op 'Slaapcursus der Lage Landen' in het UZA

Van donderdag 7 tot en met zaterdag 9 januari 201 loopt in het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA) de Slaapcursus der Lage Landen. Tijdens de driedaagse buigen een 100-tal artsen zich over topics uit de slaapgeneeskunde. Het UZA organiseert de cursus in samenwerking met de 'Werkgroep Ademhalingsstoornissen tijdens de Slaap' van de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT). 2 op de 3 deelnemers komt uit Nederland.
Slaapstoornisen nemen toe
Het aantal patiënten met slaapstoornissen neemt zienderogen toe met de leeftijd. Boven de 50 jaar kampt meer dan 23% van de Belgen met een matige tot ernstige slaapstoornis. Vooral vrouwen worden getroffen. Een slaapstoornis komt dubbel zo vaak voor bij vrouwen dan bij mannen. Ook het gebruik van slaapmiddelen volgt een stijgende lijn. In België nam 9% van de bevolking de afgelopen 2 weken een slaappilletje. In 1997 was dit nog maar 5%. Zo'n 4,5% neemt elke nacht een slaappil. In Nederland gebruikt een dikke 11% van de bevolking slaap- en kalmeringsmiddelen en ook daar gaat het in 2 op de 3 gevallen om vrouwen. Toch zijn Nederlandse ziekenhuizen zich pas de laatste jaren beginnen interesseren in slaaponderzoek -en behandeling. Dat verklaart mede de grote opkomst van de Nederlanse artsen op deze cursus.

Cursus groot succes
Het publiek dat naar de cursus komt is erg gevarieerd: van longartsen tot neus-, keel-, en oorartsen, neurologen tot psychiaters. De deelnemers bekwamen zich tijdens deze driedaagse cursus in de slaapgeneeskunde en in het bijzonder naar technieken om een juiste diagnose te stellen. Daarnaast komen nieuwe beademingstechnieken voor de behandeling van ademhalingsstoornissen tijdens de slaap (bv. slaapapneu) en cognitieve gedragstherapie ter behandeling van slaapstoornissen aan bod. "Met 100 deelnemers is deze vierde editie van de slaapcursus weerom een succes, vooral vanuit Nederland is de belangstelling groot" zegt Prof. Verbraecken, medisch coördinatior van het uza slaapcentrum. Hij verklaart het succes vanuit de grote behoefte die er bestaat om meer te weten over de slaapproblematiek en het streven naar professionalisering in dit domein. "We hebben immers slaap nodig om goed te kunnen functioneren."

uza expertise in slaapapneu
Het UZA heeft een ruime expertise in het behandelen van slaapapneu met CPAP. Dit is het geven van lucht onder licht positieve druk, wat het toeklappen van de luchtwegen tijdens de slaap voorkomt en zo slaperigheid bij mensen met ernsitge slaapapneu (ademhaling valt minstens 20 keer per uur stil) vermindert. In het UZA worden er zo'n 2400 patiënten met deze techniek behandeld (jaarlijks 500 nieuwe patiënten, waarvan zo'n 30 uit Nederland).
08 jan 2010 10u22
zie ook rubriek