Pronota ontvangt 1.4 miljoen euro subsidie om nieuwe cardiovasculaire biomerkers te valideren en ontwikkelen

Pronota NV, een Belgisch diagnostisch bedrijf dat eiwit biomerkers ontwikkelt, heeft vandaag aangekondigd dat het een subsidie van 1.4 miljoen euro ontvangen heeft van het IWT ( het agentschap voor Innovatie door Wetenschap en Technologie) om nieuwe biomerkers te valideren en te ontwikkelen voor de aanpak van hartfalen.
hartfalen' style='color:#00896e;border-bottom:1px dotted #00896e;'>hartfalen is de meest voorkomende diagnose bij patienten die ouder zijn dan 65 wat een enorme financiele last betekent voor de sociale zekerheid en gezondheidssystemen wereldwijd. In het licht van de verouderende bevolking en de meer effectieve behandeling van specifieke, onderliggende hartkwalen, zoals hart infarct bijvoorbeeld, neemt de populatie toe van mensen die te kampen hebben met hartfalen. Pronota’s biomerker programma heeft als doel nieuwe biomerkers te ontwikkelen die een doorbraak kunnen vormen bij het managen van deze problematiek.

De toelage zal aangewend worden om de nieuwe kandidaat biomerkers, die Pronota ontdekt heeft via het bedrijfseigen MASStermindTM platform, te valideren en in detail biologisch te karakteriseren. Tevens zal de subsidie ook bijdragen tot de ontwikkeling van een generische immuno-assay voor de lead kandidaten, die gebruikt zal worden voor de finale klinische validering in een brede, multicenter, klinische test en voor de indiening van het regulatoire dossier.

Dr Koen Kas, stichter en CSO van Pronota zei: "Deze subsidie, in het kielzog van de serie B financiering in 2009, waarbij in totaal 6.4 miljoen euro opgehaald werd, bezorgt ons de financiele middelen om een aanzienlijke klinische en commerciele opportuniteit te exploiteren, Dit zou ons tevens in staat moeten stellen het bewijs te leveren dat het tijdperk van klinische proteomics uiteindelijk is doorgebroken.”

Biomerkers
bloed geeft heel wat indicaties over de toestand van het lichaam. De uitdaging bestaat er dus in om uit deze pool - het bloedstaal - de goede vissen – de zogeheten biomerkers – te vissen. Met deze biomerkers, die rondzweven in het bloed, wordt het mogelijk om een onderscheid tusen zieke en gezonde mensen in een enkel druppeltje bloed waar te nemen en een tijdige mediche interventie toe te laten.
Met behulp van innovatieve, hoogtechnologische benaderingen, is Pronota er als eerste in geslaagd het bloed van patienten zo nauwkeurig in kaart te brengen, dat zulke biomerkers geidentificeerd kunnen worden.
12 jan 2010 13u58