Unieke opleiding over elektromagnetisme en interactie met de mens

In maart 2010 start aan de UGent een nieuwe opleiding over elektromagnetisme. Daarin komen alle aspecten aan bod van de interactie tussen enerzijds elektromagnetische velden en optische straling en anderzijds de mens. Het Instituut voor Permanente Vorming van de faculteiten Ingenieurswetenschappen en Bio-Ingenieurswetenschappen organiseert de postacademische opleiding, die uniek is in Vlaanderen.
Kennis en wetgeving
De opleiding moet de deelnemer de bagage verschaffen om de informatie die over elektromagnetisme verschijnt objectief te interpreteren. De opleiding heeft niet als doel een zwart-wit antwoord te formuleren in verband met schadelijke effecten van elektromagnetische velden en optische straling.
Daarnaast komt ook het snel wijzigende wetgevende kader aan bod in de opleiding. Dit jaar wordt in België de Europese richtlijn over de blootstelling van werknemers aan kunstmatige optische straling van kracht. In 2012 zal normaal gezien ook een Europese richtlijn van toepassing zijn in verband met elektromagnetische velden op de werkvloer.

Algemene bezorgdheid
Al jaren leeft de bezorgdheid rond mogelijke schadelijke effecten van elektromagnetische straling. Tot in de jaren ‘80 had de bezorgdheid vooral te maken met elektromagnetische velden afkomstig van hoogspanningslijnen. Sinds de jaren ‘90 is dit gevoel nog versterkt door de elektromagnetische velden afkomstig van draadloze telecommunicatienetwerken en systemen. Het snel toenemende aantal antennes voor gsm's en UMTS (Universal Mobile Telecommunications System, de opvolger van gsm) speelt hierbij een grote rol. Ook de populariteit van zonnebanken waarbij UV-straling wordt gebruikt en het toenemende gebruik van laserstraling in de ontspanningssfeer - zoals bij lasershows - baren beleidsmakers grote zorgen wegens de potentiële gevaren van de straling.

Naast bezorgdheid is er ook veel onwetendheid, zowel bij de bevolking als bij beleidsmakers en hun medewerkers. In tegenstelling tot geluid zijn bijna alle elektromagnetische velden niet direct merkbaar en voor de leek dus altijd een beetje on(be)grijpbaar.
Daarenboven zijn de systemen die elektromagnetische straling gebruiken complex en is de interactie van de straling met de mens en de omgeving niet eenvoudig te begrijpen.

Doelgroep
De opleiding richt zich tot iedereen die professioneel te maken kan hebben met elektromagnetisme en optische straling: preventieadviseurs, arbeidsgeneesheren, projectleiders voor infrastructuurwerken voor draadloze communicatie en elektriciteitstransport, vergunnings- en milieuambtenaren, beleidsmakers en -medewerkers…
13 jan 2010 11u11
Bron: UGent.be
zie ook rubriek