Thuisverpleging: Een lichtpunt voor de patiŽnt...

Thuisverpleging is dť oplossing voor hulpbehoevenden die thuis willen blijven wonen. Deze zorgen bieden hen een grote houvast! Maar wat kost dit voor de patiŽnt? Wat zijn de verschillende vormen van thuisverpleging? Wat betaalt het ziekenfonds? Om de patiŽnt wegwijs te maken, bieden de Onafhankelijke Ziekenfondsen hen een leidraad in de vorm van een nieuwe brochure.
BRUSSEL, 20 januari 2010. thuisverpleging houdt zowel eenvoudige als meer technische handelingen in: wassen, injecties, verbanden, maar ook sondages uitvoeren, plaatsen van baxters, toedienen van parenterale voeding Ö Het zijn zorgen die zich eveneens kunnen spreiden over een korte of lange periode zoals bij chronische ziektes.

Tijdens de verzorging van de patiŽnt, observeert de verpleegkundige ook en legt de evolutie van de patiŽnt en de ziekte vast in een verpleegdossier. Bij de minste twijfel neemt de verpleegkundige contact op met de arts, om met hem het vervolg van de behandeling te bespreken. Hij of zij is tevens een vertrouwenspersoon voor de familie van de patiŽnt.

Sociale contactmomenten
Genieten van een verzorging in een vertrouwde en herkenbare omgeving, zodat diens ankerpunten geŽerbiedigd worden, biedt voor de patiŽnt een enorme geruststelling.
Alleenstaanden kijken vaak met ongeduld uit naar deze bezoeken. Voor velen onder hen zijn ze zelfs ťťn van de weinige sociale momenten op een dag.

De brochure Ďthuisverpleging - Goed verzorgd in je eigen omgevingí, van de Onafhankelijke ziekenfondsen, biedt praktische tips en alle antwoorden op vragen over thuisverpleging.