Doe de gratis 1-minuut osteoporose test bij de IASIS apotheker

IASIS, een vereniging van zelfstandige apothekers lanceert met de steun van de Belgian Bone Club en de l’European Society on Clinical and Economic Aspects of Osteoporosis and Osteoarthritis een sensibiliseringscampagne over osteoporose in meer dan honderd apothekers in België.
Eigenbrakel, 27 januari 2010 - osteoporose is een ziekte die gekarakteriseerd wordt door een lage botmassa en micro-architecturale afwijkingen in het botweefsel, wat leidt tot verhoogde botzwakte en een verhoogd risico op breuken. In België lijden 630.000 vrouwen en 3% van de mannen boven 65 jaar aan osteoporose. Zelfs al ondervindt de patiënt weinig pijn van osteoporose, toch kan de ziekte tot serieuze breuken en complicaties leiden als het niet wordt behandeld. preventie speelt hier een belangrijke rol omdat een breuk kan leiden tot hospitalisatie, een gedeeltelijk of volledig verlies van autonomie of zelfs de dood. Daarom wil de vereniging van zelfstandige apothekers IASIS de test gratis aanbieden aan mensen die een verhoogd risico lopen. De “Internatioanel Osteoporosis Foundation” test is gratis beschikbaar bij de IASIS apotheker tussen januari en maart 2010.

Een gratis en snelle test om erger te voorkomen Met de “Internationale Osteoporosis Foundation” test weet je reeds na enkele vragen of je een risicogeval bent. In het geval dat je een risico loopt, zal de apotheker je doorverwijzen naar een dokter of specialist die een grondig onderzoek zal uitvoeren.

«Opsporing van risico’s is belangrijk omdat de meeste mensen pas aan osteoporose denken als het te laat is. Een vroege opsporing en goede behandeling maken het mogelijk om zonder pijn en veel ongemak verder te leven”, geeft Professor Jean-Yves REGINSTER, Mede-oprichter van de IOF en Voorzitter van de European Society of Osteoporosis aan. “Osteoporose kan onopgemerkt lang huishouden: vaak verloopt het botverlies lange tijd pijnloos en sluipend. De drie meest voorkomende breuken zijn: wervelbreuk, pols- of heupbreuk. Deze breuken kunnen leiden tot een verlies van zelfstandigheid of een handicap op korte, middellange en lange termijn.”, zegt Dr. Luc De Clercq, reumatoloog en voorzitter van de KBVR.

Luc De Clercq vestigt er ook de aandacht op dat het van het grootste belang is dat de moderne osteoporose zorg extra aandacht heeft voor de hoog risico patiënten. Zij die reeds een breuk hebben opgelopen in het verleden. In België lopen elk jaar 13.000 mensen een heupbreuk op. In het zwaarste geval sterft 10 ŕ 20% aan de breuken, slechts 20 ŕ 60% van de overlevenden vinden hun initieel niveau van onafhankelijkheid terug, 15 ŕ 25% moeten naar een verzorgingsinstelling en 25 ŕ 35% keren naar huis maar moeten beroep doen op thuiszorg.

«Als apotheker is het gemakkelijk om met de klant te praten over kleine dagdagelijkse problemen zoals pijn… gesprekken die onbeduidend kunnen lijken maar vaak een tipje van de sluier oplichten over verraderlijke ziekten zoals osteoporose. Via de test kunnen we een dialoog over osteoporose aangaan met onze klanten en hen bijstaan met nuttige tips en advies over hoe osteoporose kan voorkomen worden,” zegt Pieter de Mazičre, apotheker en Voorzitter van Iasis.
27 jan 2010 17u07
zie ook rubriek