Ellaone: de nieuwe morning-afterpil is verkrijgbaar

Nieuwe morning-afterpil Ellaone is doeltreffend tot 5 dagen na een seksueel contact of na falen van een andere anticonceptiemiddel. Het is aan te raden deze pil zo snel mogelijk in te nemen. Voor deze noodpil moet u echter wel naar de huisarts om een voorschrift gaan.
Ulipristal (Ellaone®, beschikbaar sedert oktober 2009) is een selectieve progesteronreceptor-modulator, voorgesteld voor urgentie-anticonceptie.

Zo vlug mogelijk na een niet-veilige seksuele betrekking dient één enkele comprimé oraal te worden ingenomen, dit ten laatste binnen de 5 dagen.

Vergelijkende studies met levonorgestrel, toegediend als urgentie-anticonceptivum binnen de 72 uur na een niet-veilige seksuele betrekking, toonden dat ulipristal minstens even doeltreffend is als levonorgestel.

De voornaamste ongewenste effecten van ulipristal zijn abdominale pijn en menstruatiestoornissen.

Ulipristal wordt door CYP3A4 afgebroken en de doeltreffendheid kan verminderen bij gelijktijdig gebruik van CYP3A4-enzyminductoren; de doeltreffendheid van ulipristal kan ook verminderen bij gelijktijdig gebruik van maagzuursecretie-inhibitoren. Omwille van zijn werkingsprofiel ter hoogte van de progesteronreceptoren, kan ulipristal ook interfereren met progestagenen. Na urgentie-anticonceptie met ulipristal is daarom bescherming door een barrière-anticonceptiemethode aangewezen, tot het begin van de volgende menstruatie. Gelijktijdige toediening van zowel levonorgestrel als ulipristal voor urgentie-anticonceptie moet vermeden worden.

Ten slotte dient ook rekening te worden gehouden met de veel hogere kostprijs dan deze van de specialiteiten op basis van levonorgestrel die voorgesteld worden bij urgentie-anticonceptie. Ellaone® is voorschriftplichtig en wordt terugbetaald in categorie CsJ, d.w.z. bij vrouwen jonger dan 21 jaar.
bron:BCFI
01 feb 2010 09u59
meer over
zie ook rubriek