Het risico voor de reizigers is niet te verwaarlozen

Naar aanleiding van het Vakantiesalon geeft Dokter Victor Luyasu, specialist in vaccinologie en in tropische en parasitaire ziekten, een lezing over de preventie van reisziekten zoals onder andere tekenencefalitis (FSME).
Het gaat om een virale infectie die op de mens wordt overgebracht door een tekenbeet. Het virus is in BelgiŽ niet vastgesteld. Het komt daarentegen wel voor in veel Europese vakantielanden, zoals Duitsland, TsjechiŽ, Oostenrijk, Zwitserland, Slowakije, KroatiŽ, Hongarije, Polen, SloveniŽ, de Baltische staten en sommige delen van ScandinaviŽ, Rusland en EurasiŽ.

De teek is een klein, bruinzwart en spinachtig diertje dat op de toppen van lage begroeiing op de loer ligt van een warmbloedige voorbijganger, mens of dier, zoals een ree, een paard, een hond... Door contact met de gastheer komt de teek op de huid terecht waarna zij zich vastklampt met behulp van een hypostoom (een buisje waardoor zij bloed opzuigt en speeksel oprispt) en zodoende ook de eventuele ziekteverwekkers die ze bevat overdraagt. Deze infectiekiemen kunnen twee andere ziekten veroorzaken: de ziekte van lyme (borrelia sp.) en anaplasmose (Anaplasma phagocytophilum). Tot vandaag bestaat geen enkele doeltreffende bescherming tegen beide ziekten.

"FSME uit zich door griepverschijnselen zoals koorts, spierpijn, hoofdpijn en vermoeidheid die daarna verdwijnen. Bij ťťn derde van de besmette personen evolueert de ziekte naar een tweede stadium waarbij het centrale zenuwstelsel wordt aangetast. Dit kan leiden tot encefalitis (ontsteking van de hersenen) of meningitis (ontsteking van het hersenvlies), met als ernstige complicatie een verlamming van de grote spieren.", licht dokter Victor Luyasu toe.

Dokter Victor Luyasu houdt op zondag 7 februari een originele en interactieve informatiesessie over het risico van tekenbeten in het Holiday Forum. Zorg dat u erbij bent!

Wilt u meer informatie over teken? Surf naar de website van het Instituut voor Tropische Geneeskunde te Antwerpen: www.itg.be
02 feb 2010 14u22
zie ook rubriek