Meer mensen kampen met hooikoorts dit jaar

Veel meer mensen lijken dit jaar last te hebben van hooikoorts. Britse experts beamen dat dit jaar plots 'gezonde' mensen beginnen te niezen door pollen en dat degenen met een milde vorm plots veel meer last hebben.
Meer pollen in de lucht
Een Britse hooikoortsexperte: "We zitten nu in het seizoen van de berkenpollen. 25 procent van de patiënten met hooikoorts heeft hier last van. Pollen van grassen zijn nog erger, dat treft 95 procent van de hooikoortspatiënten, maar dat seizoen begint pas in juni." Waarom hebben dan nu plots veel meer mensen last van niesbuien? "Vorig jaar waren er rond deze periode weinig pollen in de lucht. Momenteel is het goed weer zodat er veel pollen in de lucht terechtkomen, maar dat is niet abnormaal."

Te hygiënisch
Wetenschappers aan de universiteit van London. "We hebben inderdaad ontdekt dat de symptomen van hooikoorts plots erger zijn dit jaar. Zelfs mensen die vroeger geen last hadden, beginnen nu ook te niezen." Professor Graham Rook: "Er is geen specifieke oorzaak dat meer mensen last hebben van niesbuien dit jaar. Maar het kan wel komen doordat veel mensen te hygiënisch zijn. De theorie is dat wanneer je nauwelijks aan bacteriën en vuil wordt blootgesteld, je meer kans hebt op allergieën. In de 19de eeuw waren er nauwelijks boeren met hooikoorts. Stadsbewoners hadden toen meer kans op de aandoening. Als je toen in de zomer moest niezen, dan stond dat chique, dat bewees dat je van de gegoede klasse was."
29 apr 2009 09u00
Bron: De Morgen