Meer diabetes in BelgiŽ dan gedacht

Recent maakte het RIZIV nieuwe cijfers bekend over het aantal behandelde diabetespatiŽnten in BelgiŽ. Deze cijfers laten vermoeden dat er meer mensen diabetes hebben dan het tot nog toe gehanteerde cijfer van 600.000 dat gebaseerd was op de Diabetesatlas, een uitgave van de Internationale Diabetes Federatie.
De riziv-cijfers tonen aan dat in 2008 reeds meer dan 500.000 mensen met ťťn of ander medicament werden behandeld voor hun diabetes. Er zijn echter ook nog patiŽnten die met dieet en lichaamsbeweging hun diabetes onder controle houden. Daarboven is er nog een groep waarbij de diagnose nog niet werd gesteld of genegeerd wordt, wat het vermoedelijke cijfer op een hoger niveau brengt.

De groei in de riziv-cijfers van de laatste 2 jaar laat vermoeden dat enerzijds de wereldwijde toename doortikt maar anderzijds ook dat er een snellere en betere detectie en opvolging gebeurt van diabetes, vooral in de eerste lijn.

Dit stemt de Vlaamse Diabetes Vereniging uitermate tevreden gezien snelle diagnose en striktere opvolging een betere behandeling garandeert. Die is nodig om de ernstige complicaties zoals hartfalen, blindheid, nierfalen, voetamputaties te vermijden.

De nieuwe cijfers en de daaruit voortvloeiende interpretatie belichten haarscherp het probleem dat er in BelgiŽ geen systematische manier is om het aantal mensen met diabetes correct in te schatten.

De Vlaamse Diabetes Vereniging ijvert reeds jaren voor overleg om dit gecoŲrdineerd op te zetten en bestaande initiatieven zoals het BDR (Belgisch Diabetes Register), die voor de registratie van Type 1 diabetes reeds heel wat werk verrichtte, verder te ondersteunen.

Daarnaast wijst de Vlaamse Diabetes Vereniging op de noodzaak van voldoende en correcte informatie over de risicofactoren en de kenmerken van diabetes om snelle diagnose en tijdige, gepaste behandeling te promoten. Daarvoor zette zij reeds diverse succesvolle initiatieven op waaronder de gratis Diabetes Infolijn en vraagt zij substantiŽle ondersteuning voor deze werking.