Eerste geslaagde neusreplantatie via supermicrochirurgie in UZ Gent

Vorige week werd op de dienst plastische heelkunde van het Universitair Ziekenhuis Gent de volledige onderhelft van een neus met succes gereplanteerd bij een vrouw. De vrouw verloor haar neus na een hondenbeet; het afgebeten stuk kon volledig gerecupereerd worden.
De ingreep was uiterst delicaat, omdat de weefsels en bloedvaten bij een bijtwonde afgescheurd worden en in de meeste gevallen niet meer te herstellen zijn. In dit geval slaagden de plastische chirurgen er toch in om via supermicrochirurgie de neus opnieuw te replanteren. De ingreep verliep vlot en de patiënte stelt het intussen goed.


"Deze ingreep voerden wij nooit eerder uit; het is een uitzonderlijk succes", zegt plastisch chirurg dr. Filip Stillaert. "De replantatie en reconstructie van een neus is een van de meest ingewikkelde operaties, omdat er op die bijzonder kleine oppervlakte heel veel delicate bestanddelen zitten. Wij voerden bij de vrouw supermicrochirurgie uit, wat betekent dat we bloedvaatjes met een doorsnede tussen 0,3 en 0,8 millimeter dankzij een gevoelige microscoop terug aan elkaar kunnen hechten."



In de medische literatuur zijn er wereldwijd sinds 1976 slechts vijf gevallen bekend waarbij een neusreplantatie succesvol werd uitgevoerd. Slechts één daarvan was het gevolg van een hondenbeet. De andere werden uitgevoerd na zgn. ‘scherpe’ neusamputaties, waarbij het veel evidenter is om gezonde bloedvaatjes te vinden en zo de kans op een succesvolle ingreep te verhogen.
12 feb 2010 09u22
Bron: UZ Gent