Vlaanderen krijgt toegang tot supersequensing

Wetenschappers van het VIB (Vlaams Instituut voor Biotechnologie) krijgen toegang tot technologie die toelaat de volledige genetische code van individuen te bepalen voor een fractie van de kostprijs. Dat kondigen Vlaams minister-president Kris Peeters en minister voor Innovatie Ingrid Lieten vandaag aan tijdens een bezoek aan de hoofdzetel van Complete Genomics, een Californisch bedrijf gespecialiseerd in het decoderen van het menselijk genoom. De VIB-wetenschappers zullen de technologie gebruiken voor de studie van de oorsprong van hersenziekten, aangeboren ziektes en agressieve tumoren.
Prijsrevolutie
dna-bepaling Complete Genomics is een jong bedrijf uit Silicon Valley. Afgelopen najaar slaagde het erin om het volledige dna van een mens te bepalen voor minder dan 3300 euro. In 2007 bedroeg de kost van de bepaling van een menselijk genoom nog meer dan 7 miljoen euro, in 2008 was dat al teruggelopen naar 700.000 euro. Het bedrijf heeft de ambitie om binnen de vijf jaar een miljoen genomen in kaart te hebben gebracht om de genetische oorsprong van ziekten te doorgronden. De in Vlaanderen onderzochte genomen zullen bij de eerste zijn in dat project.

Toegang tot nieuwste technologie
“De deal volgt op een proefproject van VIB met Complete Genomics waarin het genoom van een aantal personen volledig werd gedecodeerd,” zegt Rudy Dekeyser, co-directeur van VIB. “We willen ervoor zorgen dat Vlaamse wetenschappers toegang hebben tot de nieuwste technologie om de menselijke gezondheid te bestuderen. Dat moet op termijn toelaten om in te schatten hoe patiënten op een bepaalde therapie gaan reageren.”
17 feb 2010 10u21
Bron: VIB