UZA investeert in oncologie op topniveau

Met de komst van Prof. dr. Peeters en Prof. dr. Pauwels, twee topspecialisten in kankerbehandeling en -onderzoek, bewijst het UZA dat het de ontwikkeling en uitbreiding van de oncologie de komende jaren als prioriteit stelt. Eind 2009 kondigde het UZA reeds de start van de bouwwerken aan van het Molecular Imaging Center Antwerp dat tegen 2011 eveneens een scala aan mogelijkheden zal openen voor het onderzoek en de behandeling van kanker.
Prof. dr. Peeters aan het hoofd van de dienst oncologie
Prof. dr. Marc Peeters werd eind 2009 door het uza aangesteld als diensthoofd van de dienst oncologie. Hij volgde zijn opleiding geneeskunde aan de KU Leuven en volgde daarna opleidingen in de oncologie en digestieve oncologie in het UZ Gasthuisberg en gereputeerde instellingen in Parijs, Philadelphia, Londen en New York. De laatste jaren was hij verantwoordelijk voor de digestieve oncologie en coördinator voor het Zorgprogramma Oncologie in het UZ Gent. Op 8 februari 2010 werd hij benoemd tot voorzitter van het Belgisch Centrum voor Oncologie. Peeters voerde baanbrekend onderzoek uit naar de identificatie van moleculaire merkers en therapie-modulatie in tumoren van het spijsverteringsstelsel. In het uza wil hij de oncologie verder uitbouwen op basis van een sterke multidisciplinaire aanpak . Ook het wetenschappelijk onderzoek moet sterk multidisciplinair geïnspireerd zijn. Zo zal er bijvoorbeeld één groot onderzoekslaboratorium oncologie/pathologie komen dat een belangrijke rol in het translationele onderzoek in de oncologie moet spelen. In de lijn van een innovatief beleid zal ook fors geïnvesteerd worden in het aanbod van fase 1 en 2 klinische studies. De visie van Peeters: "De patiënt moet te allen tijde centraal staan en vanuit alle hoeken van het ziekenhuis ondersteund worden: zowel door artsen, de assistenten, de psychologen als andere paramedische specialisten. Het wetenschappelijk onderzoek moet hier in het verlengde van liggen."

Focus op kanker op de dienst pathologische anatomie
Ook het recent benoemde diensthoofd van de dienst pathologische anatomie, prof. dr. Patrick Pauwels, mikt op verdere uitbreiding en vernieuwing van zijn dienst. Pauwels volgde zijn opleiding geneeskunde eveneens aan de KU Leuven. Na erkenning als patholoog-anatoom werkte hij achtereenvolgens in Eindhoven en Maastricht. In 2004 behaalde hij een doctoraat over weke weefsel tumoren aan de Universiteit van Leiden en sinds 2005 was hij kliniekhoofd in het UZ Gent. De dienst pathologische anatomie richt zijn onderzoek vandaag vooral op de moleculaire pathologie van kanker. Pauwels: "In de 25 jaar waarin ik in dit vak sta, is er veel veranderd. Vroeger was iedereen al blij als de patholoog kon zien of een patiënt kanker had, nu voorspellen we vaak ook welke behandeling zal aanslaan." Prof. dr. Pauwels zelf voert voornamelijk onderzoek uit naar de behandeling van darm -en longkanker, maar zijn team doet ook onderzoek naar hematologische kankers en wekeweefseltumoren. Dr. Veerle Van Marck onderzoekt momenteel melanomen en hersentumoren. Ze heeft een molecule opgespoord die mogelijk als basis kan dienen voor een vaccin. Bedoeling is om als het ware de weg te blokkeren die de kankercellen volgen om zich te vermenigvuldigen en uit te zaaien. Dr. David Creytens kwam vanuit het academisch ziekenhuis van Maastricht de ploeg versterken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar weke weefsel tumoren.

Cyclotron zal behandeling en onderzoek van kanker gevoelig uitbreiden
Ook de dienst nucleaire geneeskunde van Prof. dr. Sigrid Stroobants is in volle uitbreiding. Dankzij de oprichting van het MICA (Molecular Imaging Center Antwerp) worden de mogelijkheden voor onderzoek en behandeling van kanker gevoelig uitgebreid. Tegen 2011 zal er een cyclotron worden geïnstalleerd. Dit is een deeltjesversneller die radioactieve isotopen aanmaakt die nadien in het radiofarmacielabo worden ingebouwd in organische moleculen voor aanmaak van PET tracers. Prof. dr. Stroobants: "Dit biedt enorme mogelijkheden. Met de nieuwe infrastructuur kunnen we zelf PET-tracers aanmaken die processen zoals celdeling en celdood of het eiwitmetabolisme in beeld brengen. We kunnen dan bijvoorbeeld veel nauwkeuriger meten of een kankertherapie aanslaat." Naast de cyclotron, investeerde het UZA ook in een PET-CT en SPECT-CT scanner. Deze scanners zullen ingezet worden voor vroegtijdige diagnose en onderzoek.
23 feb 2010 16u27
Bron: UZA
zie ook rubriek