Jachtige levensstijl doet slecht slapen

Al sinds 2000 is de Belg wereldkampioen slaappillen slikken. Volgens het VN-orgaan INCB - dat de productie en verspreiding van drugs in kaart brengt - worden er in ons land dagelijks 58 pillen per duizend inwoners verkocht met het actieve ingrediënt lormetazepam. "Verbazen doen die cijfers mij niet", zegt professor Johan Verbraecken van het slaapcentrum. "De Belg leert zich niet meer ontspannen. Onze jachtige levensstijl zorgt voor een slechte slaapkwaliteit." Een overzichtje van waar u 's nachts zoal wakker van ligt.

Werk

"De werkdruk in Europa - en zeker in België - ligt torenhoog", zegt Verbraecken. "Alles moet snel en efficiënt gebeuren. Er wordt constant opgebokst tegen honderd-en-een deadlines. Die jachtige levensstijl zorgt voor stress. En stress doet slecht slapen." Een bijkomende factor is de algemeen ingeburgerde ploegenarbeid. "'s Nachts werken verstoort het bioritme. Wie pas om zes uur 's morgens zijn bed inkruipt, boet onvermijdelijk in aan slaapkwaliteit."

Kinderen

"Naast stress op het werk zien we dat jonge ouders 's nachts vaak wakker worden gehouden door hun kinderen", zegt psychologe Elke De Valck van de VUB. Het gezin mag dan de hoeksteen van de samenleving zijn, er beter door slapen doen we niet. "In de meeste families gaan beide partners werken", zegt professor Verbraecken. "Zodra de ouders thuiskomen, wachten de huishoudelijke taken en de kinderen. Aan vrije tijd wordt ingeboet. De Belg ontspant zich met andere woorden niet genoeg. Nochtans is dat broodnodig wil hij of zij goed slapen."

Internet

Dat het internet naast een bron van informatie ook voor slaapproblemen zorgt, was al langer geweten. "En het wordt alleen maar erger", zegt Verbraecken. "Zogenaamde 'nieuwsjunks' willen continu op de hoogte blijven. Die zoektocht naar informatie gaat ten koste van het aantal uren slaap. Ook bij kinderen zien we dit fenomeen terugkomen. Net voor het slapengaan chatten of gamen ze vaak nog een uurtje. Dat bevordert de slaapkwaliteit natuurlijk niet."

Hectische maatschappij

Het is al gezegd, maar de beschavingsmaatschappij waarin wij leven respecteert onze nachtrust onvoldoende. "De tijd waarin we gingen slapen bij het vallen van de avond, ligt al lang achter ons", zegt Verbraecken. "We worden nu als het ware geleefd door de maatschappij in plaats van andersom. Op tijd en voldoende slapen is er meestal niet meer bij, waardoor er massaal naar de pillen wordt gegrepen." RuSt

25 feb 2010 08u16
Bron: MagUZA.be
meer over
zie ook rubriek