Tandzorg: een nieuwe studie onthult verontrustende cijfers

Mensen met een laag socio-economisch profiel hebben 14 keer meer kans om te behoren tot de hoog risicogroep op tandbederf. Dit is één van de meest opvallende resultaten uit de nieuwe studie van de Onafhankelijke Ziekenfondsen "Naar een gerichte preventiestrategie in de mondzorg" die op donderdag 4 maart 2010 is voorgesteld. Zij lanceren dan ook een vernieuwend voorstel: “het individueel aangepast preventief zorgtraject.”
Opzet van de studie
De conserverende verzorging vertegenwoordigt 52% van de uitgaven voor tandverzorging in de verplichte ziekteverzekering, terwijl slechts 19% van diezelfde uitgaven naar preventie (verzorging en raadplegingen) gaat. Volgens de Onafhankelijke ziekenfondsen is het mogelijk om deze curatieve uitgaven aan te pakken dankzij een uitgekiende preventieve benadering en een efficiënter gebruik van de middelen.

Resultaten baren zorgen
Uit het onderzoek, onder leiding van Professor Dr. J. Vanobbergen (UGent) en Dr. Ann Ceuppens van de Onafhankelijke ziekenfondsen, blijkt dat:
- het risico op cariës zeer variabel is: tussen 3 en 96%.
- mensen met een laag socio-economisch profiel 14 keer meer kans hebben om te behoren tot de hoge risicogroep op cariës en 6 maal meer kans tot de middenrisicogroep.
- het mogelijk is om een risicoprofiel op te stellen per patiënt, op basis van 4 parameters (oorzaken van tandbederf) die variabel zijn naar gelang het individu: het dieet, de bacteriën, de gevoeligheid van de tanden en de individuele omstandigheden (voorgeschiedenis qua cariës en de algemene gezondheidstoestand).

Innovatief voorstel: het individueel aangepast preventief zorgtraject voor tandzorg
De Onafhankelijke Ziekenfondsen pleiten, gezien de nauwe relatie tussen het risicoprofiel en de sociale en economische context van de patiënt voor de invoering van een preventief zorgtraject, toegespitst op duidelijk identificeerbare risicogroepen. Zij zijn tevens voorstander van het afstemmen van de terugbetalingniveaus op de inspanningen waarmee de verzekerde de preventieve maatregelen opvolgt. Dit sluit aan bij de ideeën van de Onafhankelijke Ziekenfondsen rond empowerment van de patiënt (de patiënt neemt zijn eigen gezondheid in handen door het verhogen van zijn kennis en actievermogen ).

Positieve impact op kosten ziekteverzekering
Het recht op derde betaler zal op een verstandige manier kunnen worden toegekend aan personen met een zeer hoog risico op tandbederf en mond- en tandaandoeningen, wanneer de Onafhankelijke Ziekenfondsen, in een tweede fase van het onderzoek, er in slagen om het nut van deze individuele preventieve zorgtrajecten aan te tonen én de verplichte verzekering die zorgtrajecten integreert in de terugbetaalde tandverzorging. Vaak zijn het die personen die behoren tot de minst economisch bevoorrechte groep. Een dergelijke maatregel zal meteen bijdragen tot de verlaging van de toegangsdrempel tot de geneeskundige verzorging en tot een vermindering van de kosten van de ziekteverzekering.

download de studie